Muusikko Ivan Král, 71, on kuollut – Teki läheistä yhteistyötä muun muassa Patti Smithin ja Iggy Popin kanssa

Ivan Král lavalla vuonna 2016.

RIP Ivan Král 12.5.1948 - 2.2.2020

Tsekkiläissyntyinen muusikko, kitaristi, tuottaja ja säveltäjä Ivan Král menehtyi sunnuntaina 2. helmikuuta 71-vuotiaana. Asiasta uutisoi Reuters, jolle suru-uutisen vahvisti tsekkiläisen Metronome-festivaalin tuottaja David Gaydecka. Králin vaimo Cindy Hudson julkaisi myöhemmin tiedotteen, jossa kerrottiin hänen miehensä menehtyneen syöpään.

Prahassa syntynyt Král muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1966 ja aloitti musiikkiuransa New Yorkissa 1970-luvulla. Král oli osallisena glam rock -skenen alkuvaiheissa Luger-yhtyeineen, mutta liittyi myöhemmin Blondie-yhtyeen varhaiseen kokoonpanoon ja siitä edelleen Patti Smith Groupiin. Král oli basistina Smithin 70-luvun albumeilla Horses, Radio Ethiopia, Easter ja Waves ja hänen sävelkynästään olivat lähtöisin muun muassa kappaleet Dancing Barefoot, Pissing In A River ja Ain’t It Strange.

80-luvulle tultaessa Král liittyi kitaristiksi Iggy Popin yhtyeeseen ja oli mukana Popin albumeilla Soldier sekä Party, joista jälkimmäisen kappaleet olivat paria poikkeusta lukuun ottamatta Králin ja Popin käsialaa.

Králin muita yhteistyökuvioita olivat livealbumi John Calen kanssa sekä kolme studioalbumia The Babys -nokkamies John Waiten kanssa. Lisäksi alkujaan elokuvien pariin suuntaunut Král teki runsaasti ohjaus- ja kuvaustöitä muun muassa Patti Smithille sekä The Stoogesille. Hän julkaisi myös soololevyjä, joista viimeisin Always ilmestyi vuonna 2014.