Muusikkojen liitto tyrmää Live Nationin päätöksen, joka heikentää muusikkojen työttömyysturvaa – ”Saa yhtiön näyttämään toimijalta, joka ei arvosta tärkeää perustaansa”

"Muusikolle on iso merkitys sillä, saako hän työttömäksi jäädessään kuukaudessa esimerkiksi 1800 euroa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa vai 700 euroa peruspäivärahaa. Tällä ei Live Nationille näytä olevan mitään merkitystä", toteaa Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.
3.11.2020 12:17

Muusikkojen liitto on julkaissut tiedotteen, jossa se tyrmää ohjelmatoimisto Live Nationin päätöksen siirtyä ensi vuoden alussa muusikkokorvausten osalta kokonaan laskutukseen riippumatta siitä, täyttyvätkö toiminnassa työsuhteen tunnusmerkit.

Live Nation toimitti lokakuun alussa muusikoille yksipuolisen ilmoituksen palkanmaksun lopettamisesta ja samalla muusikkoja kehotettiin käyttämään laskutusyhtiöiden palveluita, mikä tarkoittaisi sitä, että muusikot tulkitaan sosiaaliturvassa yrittäjiksi. Koska ainoastaan työsuhteisilla on käytännössä mahdollisuus saada ansiosidonnaista työttömyysetuutta mikäli he kuuluvat työttömyyskassaan, Live Nation vie muusikoilta ansiosidonnaisen työttömyysturvan aikana, jolloin muusikot ovat koronan vuoksi heikoimmassa tilanteessa kuin koskaan, kritisoidaan Muusikkojen liiton julkaisussa.

”Muusikolle on iso merkitys sillä, saako hän työttömäksi jäädessään kuukaudessa esimerkiksi 1800 euroa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa vai 700 euroa peruspäivärahaa. Tällä ei Live Nationille näytä olevan mitään merkitystä”, toteaa Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

”Ammattimuusikot ovat yksi Live Nationin toiminnan kivijaloista. Yhtiön yksipuolinen ilmoitus työsuhteiden muuttamisesta toimeksiantosuhteiksi saa yhtiön näyttämään toimijalta, joka ei arvosta tätä tärkeää perustaansa”, kommentoi liiton lakiasiainpäällikkö Lottaliina Pokkinen.

Muusikkojen liitto muistuttaa, ettei työnantajan yksipuolinen ilmoitus ratkaise oikeussuhteen tulkintaa, vaan se katsotaan työsuhteen tunnusmerkkien perusteella, jotka keikkatyössä täyttyvät. Jos aiemmin työsuhteessa olleet henkilöt siirtyvät laskutukseen, pitäisi myös sopimussuhteessa ja työn tekemisessä tapahtua muutoksia, jotta yrittäjyys olisi perusteltavissa.

”Ei voi olla sellaista tilannetta, että työntekijäjoukko siirretään yrittäjiksi ilman, että muut olosuhteet jatkuvat ennallaan. Elleivät sitten muusikot itse tätä vaadi, mutta siitä ei tässä ole kysymys”, sanoo Muusikkojen liiton juristi Mirkka Kivilehto.

”Näin Live Nation tuo keskusteluun pakkoyrittäjyydestä oikein paraatiesimerkin”, lisää liiton sopimuspäällikkö Miika Tarhio.

Lue Muusikkojen liiton koko tiedote tästä.

Päivitys 3.11.2020 kello 16.22: Live Nationin edustaja lähestyi Soundin toimitusta oikaisupyynnöllä, joka on lähetetty myös Muusikkojen liitolle:

Live Nation siirtyy laskutukseen niiden artistien ja muiden henkilöiden suhteen, joiden toiminnassa työsuhteen tunnusmerkit eivät täyty. Jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, Live Nation maksaa jatkossakin ko. henkilöille normaalin palkan.

Soundi on pyytänyt Live Nationilta tarkennusta, mitä näillä tunnusmerkeillä käytännössä tarkoitetaan ja milloin ne täyttyvät tai ei täyty.

Lisää luettavaa