The National -kitaristi klassisen musiikin pyörteissä

Suomessa 31. lokakuuta konsertoivan The Nationalin kitaristi-biisintekijä Bryce Dessner ja modernilla klassisella musiikilla mainetta niittänyt Kronos Quartet julkaisevat yhteisalbumin.

Aheym-niminen levy julkaistaan virallisesti päivää The Nationalin Helsingin keikan jälkeen, 1. marraskuuta. Grammy-palkitun jousikvartetti Kronos Quartetin ja Bryce Dessnerin tiet kohtasivat, kun kvartetin perustaja David Harrington lähestyi Dessneriä sävellystilaustyön merkeissä.

Dessnerin vuoden 2009 Celebrate Brooklyn! -festivaaleille säveltämä Aheym (”kotia kohti” jiddišin kielellä) perustuu muun muassa Dessnerin juutalaisten isovanhempien siirtolaistarinoihin Brooklynin Prospect Parkin liepeillä.

Nyt studioalbumina julkaistava Aheym sisältää nimikappaleensa lisäksi kolme muuta sävellystä.

Yalen yliopistosta musiikin maisteriksi valmistunut Dessner on The National ja Clogs-bändien perustajajäsen. Hän on myös perustanut Cincinnatin MusicNOW-festivaalin, jota hän myös kuratoi.

Dessner on tuottanut muun muassa Dark Was the Night -hyväntekeväisyysalbumin. Hän on esiintynyt niin Steve Reichin, Nico Muhlyn, Sufjan Stevensin ja kuin Radioheadin Johnny Greenwoodinkin kanssa.

Nykymusiikin genrerajoja rikkonut Kronos Quartet on tehnyt yhteistyötä muun muassa Tom Waitsin, Asha Bhoslen, Paul McCartneyn, Allen Ginsbergin, David Bowien ja Wu Manin kanssa. Parhaillaan 40-vuotista uraansa juhlistava yhtye on julkaissut yli 40 studioalbumia, viisi elokuvasoundtrackia ja voittanut Grammyn vuoden 2003 parhaasta kamarimusiikkialbumista Lyric Suite.