Nightwishillä suuri päivä: Miksaukset purkissa – no, ainakin melkein!

Nightwish julkaisee ensi keväänä kahdeksannen studioalbuminsa, jota edeltää Élan-single 13. helmikuuta.

Yhdentoista biisin mittainen tuleva järkäle, cd:n maksimikapasiteettia käytännössä hyödyntävä ja vielä otsikkonsa julkistusta odottava pitkäsoitto, on nyt miksattu viimeistä kappaletta myöten. Tai no, ainakin melkein.

– Meidän, siis minun, Mikko Karmilan ja Tero Kinnusen, mielipide on nyt lyöty lukkoon. Bändin muut jäsenet antavat viimeiset kommenttinsa tässä loppuvuoden aikana, mutta tuskin levykokonaisuus enää hirvittävästi tästä muuttuu, sanoo Finnvox-studion uumenissa istuskeleva Tuomas Holopainen.

– Varsinkin nämä viimeiset miksauspäivät ovat olleet aivan silkkaa juhlaa. Tietynlainen ”suurin onnistumisen paine” on jo pudonnut hartioilta ja tämä loppuvaihe on enemmänkin sellaista pullapitkon koristelua herkullisilla rusinoilla. Kuten olen sanonut aikaisemminkin, niin uusi albumi soundaa vähän tiiviimmältä bändilevyltä kuin vaikkapa Imaginaerum, ja lisäksi tuore materiaali vie omat fiilikseni silloin tällöin jonnekin Oceanbornin ja Oncen aikoihin asti – vaikka tuleva levy ei todellakaan olekaan mikään nostalgiatrippi.

Tero ”TeeCee” Kinnunen, Nightwishin luottomies jo varhaisajoilta – millainen tämä pian lopullisesti päättyvä miksausurakka on ollut?

– Pakko todeta, että yllättävänkin helppo ja täysin kivuton. Kahden tai kolmen kappaleen onnistuneen miksaamisen jälkeen homma alkoi rullata vähän niin kuin omalla painollaan. Tällä kerralla myös aikaa on ollut täysin riittävästi, eikä loppuvaiheen paniikista ole ollut tietoakaan. Mikäs sen mukavampaa.

Entä mitä sanoo Mikko?

– Olen samaa mieltä Teron kanssa. Minähän aloitin miksaamisen jo paria viikkoa ennen Tuomaksen ja Teron paikalle saapumista, eikä mitään suuria probleemia ole ilmaantunut missään vaiheessa. Edes levyn päättävä 24-minuuttinen mammutti ei saanut meitä käymään kiinni toistemme kurkkuihin!