Nightwishin kokoonpano muuttuu – lue Marco Hietalan tuoreet kommentit!

Nightwish on virallisesti kiinnittänyt uuden laulajan ja hänen nimensä on Floor Jansen. Tuliko tämä yllätyksenä? Ei varmaan ainakaan kovin monelle.

Ajatellaanpa asiaa hetken verran: kun Tarja Turunen sai aikoinaan lähtöpassit kiteeläisyhtyeen riveistä niin Nightwish päätti etsiä uuden keulakuvan ”vapailta markkinoilta”. Orkesteri vastaanotti yli kaksituhatta äärimmäisen erilaatuista demoa uudeksi solistiksi haluavilta naisilta – ja muutamia myös miehiltä (!).

Mutta tosiaan, parin tuhannen demon kuuntelemisessa on oma hommansa. Siis oma järjetön hommansa. Ja kuitenkin: hyvä ääni on kuitenkin vain yksi osatekijä laulajan valintaprosessissa – millainen uusi solisti on ”henkilönä” ja miten hän tulee toimeen pitkillä kiertueilla? Siis vain pari esimerkkiä mainitakseni.

Floor Jansen osoittautui alusta asti paineita sietäväksi, erittäin osaavaksi ja sopeutumiskykyiseksi laulajaksi, eikä Nightwish ole joutunut yllättymään hänen kanssaan kuin iloisesti. Sukeltaisiko yhtye viime vuosien kokemuksiensa jälkeen jättimäiseen demomereen ja alkaisi ”sitten joskus” tutustumaan valittuun tapaukseen? Niinpä.

– Toki meille on lähetetty demoja myös Anetten lähtemisen jälkeen, vaikka emme ole niitä pyytäneetkään. Tsekkasimme joitakin lähestymisiä ihan silkasta mielenkiinnosta, mutta nämä kuuntelukokemukset eivät todellakaan herättäneet mitään sen kummempia positiivisia ajatuksia, basistilaulaja Marco Hietala huomauttaa.

Milloin teitte päätöksen Floorin kohtalosta Nightwish-maailmassa?

– Löimme vakinaistamisen lukkoon viime keväänä, kun pidimme bändipalaveria Tuomaksen (Holopainen, koskettimet) luona. Kaikille oli täysin selvää, ettei meidän ole pienintäkään järkeä lähteä väkisin korjaamaan asiaa, joka ei ole millään tavalla rikki, Hietala sanoo.

– Mutta emme me myöskään halunneet turhaan kiirehtiä. Ehkä meille on jäänyt pieniä traumoja näistä viime vuosien vaiheista, emmekä todellakaan halunneet rynnätä uuteen vakavaan suhteeseen katsomatta kaikkia kortteja. Se oli selvää niin meille kuin Floorillekin – ja niin tosiaan, onneksi myös Floor halusi liittyä Nightwishiin!

Entäpä Troy Donockley – mukananne viime vuodet kiertänyt brittitaikuri ei ole enää bändin ulkojäsen vaan virallinen osa kokoonpanoa.

– Kun keskustelimme Floorin tilanteesta niin samalla tuli puheeksi myös Troyn asema. Että ”me tulemme loistavasti toimeen Troyn kanssa ja hänen multi-instrumentalistin taitonsa mahdollistaisivat jatkossa vaikka mitä, niin vanhojen biisien sovitusten kuin uusien aihioidenkin suhteen”. Asia oli sillä selvä ja päätimme virallistaa suhteemme myös Troyn kanssa. Meidän onneksemme myös hän suhtautui asiaan myönteisesti, Hietala hymähtää.

Missä ja milloin ilmoititte Floorille ja Troylle päätöksistänne?

– Tampereella, hotelli Ilveksen baarissa, Sauna Open Airin jälkitunnelmissa. Istuimme porukalla siellä yhdessä kulmauksessa ja kerroimme Floorille ja Troylle ajatuksistamme. Fiilis oli kieltämättä melkoisen hyvä, Hietala muistelee.

Tunnelma on varmaan tänäänkin kohdallaan? Uusi kokoonpano on julkistettu. Wackenissa soitetun jättikonsertin ja pitkän dokumentin sisältävä Showtime, Storytime -paketti on tulossa julkaisuun (tuore traileri löytyy muuten täältä). Ja onpa seuraava Nightwish-albumikin hyvää vauhtia hahmottumassa…

– Kieltämättä – tässä on erittäin hyvät fiilikset. Bändi kokoontuu taas yhteen ensi heinäkuussa, seuraavan levyn biisien kirjoitamisen ja sovittamisen merkeissä, enkä oikeastaan malta enää odottaa sitä, Hietala nauraa.

– Olemme jo puhuneet vähän maanläheisemmästä Nightwish-albumista. Toki orkestraatiot ja muut isot jutut ovat jatkossakin osa tämän yhtyeen äänimaailmaa, mutta saatamme hyvinkin nostaa bändin soundia taas vähän enemmän esiin. Mutta katsotaan nyt- nämä asiat selviävät vasta ensi kesänä!