Oikeudenkäynti alkakoon: toukokuussa päätetään, onko Stairway to Heaven plagiaatti vai ei

Led Zeppelin vuonna 1973.

Loudwire uutisoi, että Led Zeppelinin Stairway to Heavenin ympärillä jonkin aikaa pyörinyt plagiaattikohu käsitellään oikeudessa toukokuussa. Tai sekin vaihtoehto on tietenkin olemassa, että tapaus sovitaan oikeussalin ulkopuolella jo aikaisemmin.

Jupakka alkoi vuonna 2014, kun Spirit-yhtyeen basisti Mark Andes väitti Stairway to Heavenin maineikkaan intron olevan samanlainen vanhan bändinsä Taurus-kappaleen kanssa. Kuuntele molemmat biisit alempaa, niin huomaat, mistä on kysymys.

Molempien osapuolten lakimiestiimit ovat viivytelleet riidan käsittelyä oikeudessa. Zeppelin-leirissä on kyseenalaistettu, onko Pennsylvanian käräjäoikeus oikea paikka puida asiaa, ja tapaus siirrettiinkin Los Angelesin oikeuslaitoksen käsiteltäväksi. Spiritin puoli sen sijaan on anonut lisää aikaa kerätä tietoa siitä, paljonko Zeppelin on laululla tienannut.

Taurus-kappaleen säveltänyt kitaristi Randy California ei ole enää elossa, mutta hänen kuolinpesänsä voisi odottaa varsin huomattavaa rahasummaa, mikäli mies merkittäisiin yhdeksi Stairway to Heavenin säveltäjistä. Tämän todistaakseen Spirit-leirin on kuitenkin todistettava, että kappaleet ovat identtiset ja Zeppelinillä oli pääsy lähdeaineiston äärelle. Viimeksi mainittu lienee melko helppo näyttää toteen, koska Zeppelin teki kiertueen Spiritin kanssa vuonna 1968, jolloin Taurus julkaistiin.