”Oli aprillipäivä ja istuin juuri pöntöllä” – Metallica-kitaristi muistelee elämänsä mullistanutta puhelua

Metallica-kitaristi Kirk Hammett on muistellut Metal Hammerin haastattelussa aikojaan Exoduksessa, thrash metalin syntyhetkiä sekä Metallicaan liittymistään. Jälkimmäisestä aiheesta miehellä onkin varsin mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan.

Aluksi mieheltä kuitenkin tiedusteltiin, milloin hän kuuli ensimmäisen kerran Metallicasta?

”Olin nähnyt flaijerin”, Hammett kertoo. ”[Exoduksen laulaja] Paul Baloff oli nähnyt heidän ensimmäisen San Franciscon lahden ympäristössä soitetun keikan. Hän sanoi, että ’He ovat niin sotaisia, että meidän on pakko nähdä heidät.’ Sitten päädyimme soittamaan samalle keikalle. Me olimme lämppäreitä, ja kun heidän vuoronsa tuli, he räjäyttivät taivaan tuuliin. Sitten paikallinen Laaz Rockit -bändi astui lavalle ja kaikki vain häipyivät.”

Entä mikä oli Hammettin ensivaikutelma yhtyeestä?

”Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta ajattelin, että ’Nämä kaverit ovat mahtavia, mutta he olisivat vieläkin parempia minun kanssani.’ Exoduksessa vaihtui noihin aikoihin väkeä. Olimme juuri hankkiutuneet eroon edellisestä basistista, tuoneet uuden miehen tilalle ja dynamiikka bändin sisällä oli muuttunut. Me emme syystä tai toisesta myöskään treenanneet – ehkä Paul Baloff oli tekemässä jotain muuta, en tiedä. Olimme jonkinlaisella tauolla kun liityin Metallicaan.”

Hammettilta kysyttiin myös missä hän oli silloin, kun sai puhelun liittyä Metallicaan?

”Se oli huhtikuun ensimmäinen, aprillipäivä, ja istuin juuri pöntöllä”, mies toteaa. ”Sain puhelun [Metallican ääniteknikolta] Mark Whittakerilta ja kun laitoin luurin alas, ajattelin, että ’En voi uskoa tuota puhelua todeksi. Oliko se aprillipilaa?’ Pari päivää myöhemmin sain heiltä nauhan, mutta minulla oli jo heidän demonsa ja tunsin kaksi kolmasosaa sen biiseistä ennalta. Kerroin asiasta Exoduksen kavereille ja heitä vitutti. He olivat todella vihaisia. Muistan Paul Baloffin olleen niin kiukuissaan, että hän kaatoi kaljan päälleni. Hän sanoi, ’En voi uskoa että teet näin Kirk’, ja kaatoi kaljat päälleni. Olin vain, että ’Joo, joo, tiedän…'”

Tunsiko perustamansa yhtyeen jättänyt mies syyllisyyttä loikkauksestaan?

”Kyllä”, Hammett tunnustaa. ”Mutta minä jätin paljon musiikkia taakseni. Paljon kirjoittamastani materiaalista päätyi ekalle levylle [vuonna 1985 julkaistulle Bonded By Bloodille], ja he nauhoittivat joitain muita biisejä, jotka eivät päätyneet minnekään. En koskaan sanonut asiasra mitään sen takia miten jätin heidät. Tunsin siitä aina syyllisyyttä. Tai no, en enää…”