Oliko The Cultin merkitys grungen synnylle suurempi kuin olemme luulleetkaan? Billy Duffyn mielestä vastaus on kyllä

Vaikka grungen katsotaan vaikuttaneen voimakkaasti The Cultin kaltaisten stadionien ovia kolkuttelevien bändien suosion laskuun 90-luvun alussa, pitkänlinjan brittipoppoon kitaristi Billy Duffy toteaa tuoreessa Loadedin haastattelussa yhtyeensä vaikuttaneen genren syntyyn ja suosioon enemmän kuin he ovat kiitosta asiasta osakseen saaneet.

– En sanoisi että keksimme grungen, mutta paria faktaa ei voida kiistää, mies aloittaa ja perustelee näkemyksensä muun muassa seuraavasti:

– Love-albumimme ensimmäinen raita oli nimeltään Nirvana. Ainoa kaupunki jossa She Sells Sanctuary nousi isoksi hitiksi oli Seattle. Lisäksi Pearl Jamin Twenty-dokumentin ensimmäisessä kohtauksessa bändi nähdään pyrkimässä The Cultin keikalle.

Grungen suosion räjähtäessä niin sanotusti käsiin, The Cult oli kuitenkin jo tilanteessa, jossa bändin jäsenet olivat päässeet nauttimaan suurista tuloista ja osaltaan holtittoman päihteidenkäytönkin aikaansaamat ristiriidat alkaneet hiertää solisti Ian Astburyn ja Duffyn muodostaman voimakaksikon välejä.

– Siihen [grungen nousuun] mennessä meillä oli jo ”haista paska” -määrät rahaa käytössämme. Kun sinulla on tarpeeksi valuuttaa, et tee enää mitään mitä et halua ja siinä kohtaa välimme katkesivat, Duffy kiteyttää silloisen tilanteen.

Sittemmin useampiakin taukoja ja yhteenpaluita läpikäynyt yhtye julkaisi tuoreimman, Hidden City -nimeä kantavan albuminsa kuluvan vuoden helmikuussa.