Osataan mielensäpahoitus muuallakin – Eli tositarina siitä, kun alkuperäiskansa älähti herkän asian äärelle erehtyneelle Steve N’ Seagullsille

Delfiinihommat ovat aiheuttaneet kovastikin mielipahaa ympäri Suomen ja kuohunnan seurauksena Jonne Aaron -basisti Jaan Wessman on alkanut jo haaveilemaan ”poispääsystä tästä mielensäpahoittajien maasta”. Ja jo tässä vaiheessa tätä tarinaa huomautettakoon, ettei kenenkään kannata pahoittaa mieltään: Soundi ymmärtää intiaanien mielipiteen enemmän kuin hyvin.

Mutta joka tapauksessa siitä mielen pahoittamisesta: otetaanpa esimerkiksi uuden mainion albumin 9. syyskuuta julkaiseva Steve N’ Seagulls ja heidän kymmentä miljoonaa katselukertaa pian lähestyvä The Trooper -videonsa.

– Hiltunen (aka hanuristi/mandolinisti Wild Till Hiltunen) oli ostanut joensuulaiselta torilta intiaanien sotapäähinettä mukailevan replikan (kuulemma joltain ”eteläamerikkalaiselta ukolta”), emmekä me osanneet pitää sen käyttöä mitenkään häiritsevänä. Nuo varhaiset videot syntyivät muutenkin periaatteella ”halvalla hyvää”, kertoo kontrabasisti Leevi Pukki (aka Pukki Kaalinen).

– Sitten The Trooperin ja jokusen muun videon alle alkoi ilmestyä närkästyneitä kommentteja, joista osa oli hyvin kirjoitettuja ja perusteltuja, mutta toinen osa taas vaikutti kokopäiväisten mielensäpahoittajien tuotoksilta. Mietittiin siinä porukalla, että kuinka vakavaa tämä nyt mahtaa olla. Vastaus tuli pian, sillä saatiin sähköpostia Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöä edustavalta järjestöltä ja siinä vaiheessa kävi hyvinkin selväksi, että kysymyksessä on oikeasti herkkä asia. Heiltä siis tuli tyhjentävä selitys aiheesta, joten me toki luvattiin lopettaa päähineen käyttö.

– Pistettiin vielä naamakirjaankin lausunto, ettemme ole tarkoituksella tahraamassa kenenkään pyhiä esineitä ja että päähine jätetään pois vastaisuudessa. Tästä kommentista saatiinkin jo enimmäkseen rohkaisevia kommentteja, vaikka joukkoon mahtui edelleenkin jokunen soraääni. Ja onhan se toki selvää, varsinkin näin jälkikäteen, että alkuperäisväestön kanta on äärimmäisen ymmärrettävä, jos lueskelee hiukankin Amerikan historiaa.

Oletteko kohdanneet alkuperäisväestöjen edustajia Yhdysvaltain-kiertueiden aikana?

– Naamakkain ei olla intiaanikulttuuria edustavan tahon kanssa keskusteltu, mutta se olisi kieltämättä kiinnostavaa, koska kirjallisesti jutustelu tahtoo jäädä vähän turhan muodolliseksi.

– Sen voi myös sanoa, että toki tästä opittiin aika paljonkin. Siispä lapset, lapsenmieliset ja kaikki muutkin: ottakaa asioista selvää mielellään etukäteen ja muistakaa, että internet ulottuu yllättävän laajalle!

Amerikkahommista puheen ollen: Steve N’ Seagulls lähtee nyt valloittamaan mantereen eteläisempää osaa, silä yhtyeen seuraavat keikat tapahtuvat 7. syyskuuta Sao Paulossa ja 10. syyskuuta Buenos Airesissa. Ja jos Viking Mariella (15.-16.9.) ei syystä tai toisesta sytytä niin kannattaa mennä Helsingin Tavastialle 17. syyskuuta. Luvassa lienee taas kerran melkoinen show, vaikkakin ilman intiaanipäähineitä.

Tässä alla vielä tuore Aces High -video, joka on ”hieman” eri kaliiberia kuin nuo varhaiset videoteokset: