Perjantaibiisi: Rauhatäti – Ihmisen puolella

28.2.2014 14:41

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan perjantain ja alkavan viikonlopun kunniaksi esille yksi päivänpolttava uutuuskappale. Tällä kertaa vuorossa yhteiskunnan epäkohdista räppäävä Rauhatäti ja ensisoittonsa saava Ihmisen puolella.

Rauhatäti on Helsingissä asuva rap-artisti, jonka esikoislevy Labyrintti julkaistaan 28. maaliskuuta. Vuodesta 2007 asti kotimaan rap-lavoilla esiintynyt, alun perin Sodankylästä kotoisin oleva räppäri on esiintynyt hip hop -tapahtumien lisäksi spoken word- ja runoustilaisuuksissa.

Jätkäjätkien livekokoonpanoonkin kuulunut Rauhatäti on työstänyt debyyttiään dubstep-tuottaja Tes La Rokin kanssa. Ihmisen puolella on toinen maistiainen muun muassa Jätkäjätkien, Jodarokin, Jontin, Junon, Steen1:n ja Posteljoonan albumeilla vierailleen artistin esikoislevyltä.

Ihmisen puolella -nimi viittaa siihen, kun sekä Niinistön että kokoomuksen viime vaalien kampanjoissa vakuutettiin, että kokoomus on ihmisen puolella. Myöhemmin kokoomuksen useat periaatteet, joiden piti olla nimenomaan ihmisen puolella, ovat vesittyneet, räppäri kertoo Soundille.

− Biisi lähti syntymään siitä, kun kokoomusnuori Saul Schubak laukoi blogissaan radikaaleja äärioikeistolaisia kommentteja, jotka nousivat julkisuuteen. Myös muut kokoomusnuoret päästivät suustaan vastaavia sammakoita.

Rauhatädin mukaan heidän linjansa ajaisi Suomen Brasilian kaltaiseksi valtioksi, jossa köyhät ovat niin köyhiä, että joutuvat turvautumaan muun muassa väkivaltaan, ryöstelyyn ja ihmiskaappauksiin saadakseen elantonsa.

− He (kokoomusnuoret) ovat myös nauttineet ilmaisen koulutuksen tuomista eduista. En usko, että he olisivat valmiita maksamaan takaisin sen, mitä heidän kouluttamisensa on kustantanut, artisti arvioi.

− Vanhemmat aikuispoliitikot toppuuttelivat nuoria ja koittivat vakuutella, että nyt nämä nuoret ovat vähän villiintyneet. Heidänkin puheistaan kuuluu silti sama suuntaus, mutta se on ehkä osattu naamioida.

Ihmisen puolella ei muuttunut äänitysprosessin aikana juurikaan.

− Sen vokaalit oli hiottu Tes La Rokin sävellykseen. Olen tyytyväinen lopputulokseen, se toimii myös keikoilla hyvin, kun kaksi naista huutaa asiaa kovaan ääneen. Biisin synkkä, lähes kauhuelokuvamainen intro ja lopetus kuvaavat sitä kauhukuvaa, mikä edessä häämöttää, jos sosiaalietuudet ajetaan minimiin, kuten kokoomusnuoret kuuluttavat.

− Kappale on eräänlainen kauhukuva tulevaisuudesta, mutta myös kuvaus tämän hetken tilanteesta, Rauhatäti kuvailee.

Perjantaibiisi: Rauhatäti − Ihmisen puolella

Lisää luettavaa