Pois alta Gunnarit! Se todellinen ”maailman vaarallisin yhtye” tuhosi kerran keikkapaikkansa puskutraktorilla

Japanista ponnistavan Hanatarashin (vapaasti käännettyä ”räkänokka”) rinnalla Guns N’ Roses maine ”maailman vaarallisimpana yhtyeenä” tuntuu melkoisen liioitellulta. Vuosina 1983-1998 toimineen yhtyeen primus motor oli Japanissa arvostettu performanssitaiteilija Yamantaka Eye, jonka lähestymistapa musiikkiin ja sen esittämiseen livenä oli kaikkea muuta kuin konventionaalinen. Orkesterin noise punk -tyyli hyödynsi perinteisempien instrumenttien ohella kaikenlaisia mahdollisimman paljon mekkalaa synnyttäviä laitteita, kuten porakoneita, muita sähköisiä työkaluja sekä erilaista raskasta koneistoa.

Jos bändin musiikki oli hivenen tavanomaisuudesta poikkeavaa, niin sen konsertit olivatkin sitten kokonaan oma lukunsa. Tarinoiden mukaan eräänkin kerran Eye kiinnitti sirkkelin selkäänsä ja miltei menetti jalkansa sen irrotessa kesken keikan tiimellyksen. Toisella keikalla Tokiossa katsojat saivat täytettäväkseen lomakkeen, jolla heidän tuli kuitata hyväksyvänsä loukkaantumisen mahdollisuus tulevan esityksen aikana. Itse keikkaa ei kuitenkaan koskaan päästy näkemään, sillä ilmeisesti järjestäjät saivat vihiä Eyen suunnitelmista heittää palava Molotovin cocktail lavalle heti show’n alkuun.

Hurjin Hanatarashin keikkoihin liittyvä tarina on kuitenkin peruja vuodelta 1985, jolloin Eye ajeli reteästi puskutraktorilla keikkapaikan takaseinän läpi lavalle. Poliisit ryntäsivät samoin tein paikalle ja mies vietti tempauksensa johdosta useammankin kuukauden kiven sisässä. Lisäksi mies sai maksettavakseen konserttipaikalle aiheuttamansa mittavat vahingot sekä sen päälle vielä varsin mittavat sakot. Kuvamateriaalia tapahtumista on katsottavissa yltä.

Ei liene mikään ihme, että yhtyeen keikkatarjoukset tyrehtyivät yllä kerrottujen tempausten myötä suhteellisen nopeasti, mutta bändi palasi kuitenkin vielä takaisin keikkakantaan 90-luvulla luvattuaan jättää riehumisen vähemmälle.