Pois tieltä, laulajat ja soolokitaristit – bändin tärkein jäsen löytyykin aivan muualta

28.2.2017 10:08

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset sisäistävät paremmin matalammilta säveliltä soitettuja rytmejä, jonka vuoksi bassotaajuuksilla operoivat soittimet ovat tärkeimmässä osassa kappaleen rytmin luomisessa. Tutkimuksen tulosten valossa bassoa voidaankin pitää bändin tärkeimpänä soittimena.

Ihmisaivot havaitsevat rytmejä paremmin, kun niitä soitetaan matalammalla taajuudella esimerkiksi bassolla, kertoo PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus. Tutkimuksen mukaan kappale, jossa basso on voimakkaasti esillä, saa ihmiset tanssimaan, naputtamaan jaloillaan ja muuten reagoimaan rytmiin verrattuna kappaleeseen, jossa pääosassa ovat korkeilla taajuuksilla soivat instrumentit, kuten kitara ja rummut.

Kanadalaisessa McMaster-yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa testattiin ihmisten reaktioita kahteen ääneen aivosähkökäyriä mittaavan EEG-kuvauksen avulla. Tutkimuksen kohteena toimineet ihmiset kuulivat korkean ja matalan äänen ja toisinaan korkeamman tai matalamman äänen 50 millisekuntia ennen toista ääntä. EEG-kuvauksen tulokset paljastivat, että ihmisten aivot havaitsivat etuajassa soineen matalamman äänen useammin kuin korkean äänen kohdalla. Tulosten perusteella tutkijat pystyivät päättelemään, että ihmisaivot havaitsevat rytmin vaihdoksen tarkemmin matalammilla äänitaajuuksilla.

Moniäänisessä musiikissa kulttuuriin katsomatta tapana on ollut soittaa melodia korkeataajuuksisilla soittimilla ja rytmi matalammilta taajuuksilta. Tutkimuksen tulokset paljastavat siis, että musiikillisilla perinteillä on vahva yhteys ihmisen kuulon fysiologiaan.

 

Lisää luettavaa