Popedalle glooriaa – Soundi onnittelee!

4.12.2014 12:45

Manserock-konkariyhtye Popeda on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman Suomi-palkinnon. Kyseinen kulttuuripalkinto myönnetään vuosittain tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Veikkausvoittovaroista maksettava palkinto oli tänä vuonna suuruudeltaan 22 000 euroa ja sen ojensi valtioneuvoston juhlahuoneistossa kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.

Muita palkittuja olivat laulaja Hilja Grönfors, taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger yhdessä, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, pianisti Jukka Nykänen, kirjailija Timo Parvela, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kuvaaja Timo Salminen sekä Taide- ja kulttuurikeskus Kaarisilta ry. Suomi-palkintojen saajat päättää kulttuuriministeri eri taiteenalojen edustajista koostuvan raadin avustuksella.

− Rock-yhtye Popeda on ”manserockin” ikoni, joka on jyskyttänyt omaa tietään yksinkertaisen ja tarttuvan ”äijärokin” airuena pian jo 40 vuotta. Yhtyeen keulakuva Pate Mustajärvi on elävä legenda, joka viihtyy yhä sekä tanssilavoilla että konserttisaleissa niin soolona kuin bändinsä kanssa. Popeda hallitsee myös itseironian, ja sitä on kuunneltu jo pitkään leppoisana, mutta maskuliinisuutta tihkuvana hyvän tuulen ryhmänä. Popedaa kuuntelevat sekä nykynuoret että jo eläkeikää lähestyvä 70-luvun nuorisosukupolvi, palkintoperusteluissa kerrotaan.

Pate Mustajärvi oli otettu kunniasta.

− Tämä palkinto tuli kylläkin ihan puskista. Mukava huomata, että puskistakin voi ilmestyä jotain positiivista. Olen otettu ja kiitän kunniasta, laulaja kommentoi tiedotteessa.

Popedan saamaa Suomi-palkintoa oli vastaanottamassa Mustajärven lisäksi kitaristi ja biisintekijä Costello Hautamäki.

− Tällainen huomionosoitus on mahtava juttu, mutta täytyy muistaa, että Popeda on suksinut omia latujaan jo kohta 40 vuotta. Välittämättä trendeistä olemme sinnikkäästi pitäneet oman päämme ja tehneet suomirokkia suomalaisille suurella sydämellä, toteaa Hautamäki.

Popeda on parhaillaan kiertueella. Huomenna perjantaina 5. joulukuuta yhtye esiintyy Kotkassa, itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta Helsingissä, perjantaina 12. joulukuuta Vantaalla ja lauantaina 13. joulukuuta Jämsässä.

(Kuva: Visa Högmander)

Lisää luettavaa