”Prosessia voisi verrata 9-kiloisen esikoisen synnytykseen ilman puudutusta” – Suomalainen nimikokoonpano julkaisee ensimmäisen levynsä 16 vuoteen!

Tuottaja Hiili Hiilesmaan (HIM, Sentenced, Apocalyptica) johtama yhtyekollektiivi Itä-Saksa esiintyi Helsingin Tavastialla vuonna 2013, mutta muuten jo 90-luvulla ansiokkaasti levyttäneestä orkesterista ei ole kuultu pihaustakaan vuosikausiin. Itä-Saksan riveissähän on nähty vuosien aikana muun muassa monissa liemissä keitetyt Antti Lehtinen, Jukka Puurula, Mikko Karmila, Jade Soikkeli, Kalle Sundström, Markku Niiranen ja Pasi Heikkilä.

Nyt orkesterin hiljaisuus on onneksi päättynyt, sillä bändin tuore albumi Das Monument löytyy jo esimerkiksi Spotifysta (palaamme siihen tuolla alempana). Fyysinen versio ilmestyy perjantaina 13. tammikuuta.

Miksi ihmeessä uuden kokelaan ja Man The Machines -edeltäjän (2000) väliin jäi näinkin pitkä aika?

– Meillä oli eräänlainen eksistentiaalinen kriisi, jonka aikana loimme nahkaamme hyvin hitaasti, mutta hyvin varmasti. Monien kokeilujen jälkeen uusi materiaali alkoi lopulta hengittää toivotulla tavalla, kertoo Hiilesmaa.

Mitä nimi Das Monument tahtoo kertoa?

– Monumentti kuvaa tämän levyn kivuliasta valmistelua. Albumin luomisprosessia voisi verrata 9-kiloisen esikoisen synnytykseen ilman puudutusta.

Miltä ajalta Das Monumentin materiaali on peräisin?

– Biisit ovat syntyneet todella pitkällä ajanjaksolla, sillä ensimmäiset äänitykset tehtiin jo vuonna 2001. Aktiivisempi luomisjakso ajoittui vuosikymmenen vaihteeseen ja sen jälkeiseen aikaan. Työskentelimme niihin aikoihin esimerkiksi Belgiassa Timo van Luijkin studiolla. Lisävirtaa kappaleiden työstämiseen antoi neljän vuoden takainen Tavastian-keikka, joka oli ensimmäinen esiintymisemme vuosikausiin, sanoo Hiilesmaa.

– Mutta vaikka tavaraa syntyi usean vuoden aikana, formaatti etsi vielä itseään. Mylläsimmekin suurimman osa materiaalista vielä kerran uuteen uskoon viimeisen kahden vuoden aikana.

Mikä oli tavoitteenne uuden levyn suhteen?

– Herättää ajatuksia ja kutitella lantiota. Tutkailla ja möyhentää uutta maaperää ja lähestyä uudentyyppisiä aineksia. Eli siis tehdä Itä-Saksan näköistä musaa.

Mistä sanoitukset kertovat?

– Ne liittyvät esimerkiksi vieraantumiseen ja selän kääntämiseen nyky-yhteiskunnalle. Suuri osa sanoista on syntynyt jo useita vuosia sitten, mutta ne ovat osoittautuneet varsin profeetallisiksi, sillä todistamme parhaillaan maailmanlaajuista ilmapiirin muutosta. Meidän pitäisi palata luontoon ja jorata enemmän.

Entä onko luvassa (spektaakkelimaisia) keikkoja?

– Todennäköisesti. Loppukeväästä saattaa hyvinkin räjähtää!