Rolling Stone -lehden perustaja poistettiin Rock and Roll Hall of Fame -lautakunnasta kohua herättäneen haastattelun seurauksena

17.9.2023 14:08

Rolling Stone -lehden perustaja Jann Wenner on poistettu Rock and Roll Hall of Fame -lautakunnasta, uutisoi muun muassa The Guardian. Rock and Roll Hall of Fame -säätiö tiedotti päätöksestä lauantaina.

Päätöksen taustalla on New York Timesin haastattelu, jossa Wenner kommentoi mustaihoisia ja naispuolisia muusikoita vähättelevään sävyyn.

Wenner markkinoi haastattelussa uutta The Masters -kirjaansa, joka koostuu Bob Dylanin, Jerry Garcian, Mick Jaggerin, John Lennonin, Bruce Springsteenin, Pete Townshendin ja Bonon kanssa tehdyistä haastatteluista.

Wenneriltä kysyttiin, miksi mukana ei ole mustaihoisia tai naispuolisia artisteja.

”Kun puhuin ajan hengestä, viittasin mustiin esiintyjiin, en naispuolisiin esiintyjiin, okei? Ihan vain asian selvennykseksi. Valinnat eivät olleet tarkoituksellisia. Se tapahtui intuitiivisesti vuosien mittaan, se vain muodostui sellaiseksi. Ihmisten täytyi täyttää pari kriteeriä, mutta käytännössä kyse oli omasta henkilökohtaisesta kiinnostuksestani ja rakkaudesta heitä kohtaan. Naisten kohdalla kukaan heistä ei ollut tarpeeksi ilmaisukykyinen älyllisellä tasolla”, Wenner vastasi.

”Ei sillä että he olisivat ilmaisukyvyttömiä, vaikka yritäpä keskustella syvällisesti Grace Slickin tai Janis Joplinin kanssa”, Wenner jatkaa. ”Siitä vain, onnea matkaan. Joni [Mitchell] ei ollut rock’n’rollin filosofi. Hän ei mielestäni ollut sillä tasolla.”

”Mitä tulee mustiin artisteihin – Stevie Wonder on nero, eikö vain?” Wenner lisää. ”Ehkäpä vika on niinkin laajassa termissä kuin ’mestarit’. Ehkä Marvin Gaye tai Curtis Mayfield? He eivät vain ilmaisseet itseään vaadittavalla tasolla.”

”Ihan vain pr:n kannalta minun olisi ehkä pitänyt etsiä yksi musta ja yksi naispuolinen artisti, jotka eivät kestäisi vertailua historiallisessa merkittävyydessä, ihan vain kritiikin kaitsimiseksi”, Wenner pohti. ”Tajuan sen kyllä. Minulla oli mahdollisuus tehdä niin. Ehkä olen vain vanhanaikainen enkä välitä vittujakaan. Näin jälkeenpäin toivon, että olisin voinut haastatella Marvin Gayea. Ehkä hän olisi ollut juuri se oikea kaveri. Ehkä jos Otis Redding olisi ollut elossa, hän olisi ollut oikea valinta.”

Wenner perusti Rolling Stonen vuonna 1967 ja oli mukana perustamassa Rock and Roll Hall of Famea.

Wenner pahoitteli kommenttejaan lauantaina julkaisemassaan lausunnossa.

”Sanoin The New York Timesin haastattelussa asioita, jotka vähättelivät mustien ja naisartistien panosta, nerokkuutta ja vaikutusta. Pahoittelen syvästi noita kommentteja. The Masters on kokoelma vuosien varrella tekemiäni haastatteluja, jotka edustivat mielestäni parhaiten rock’n’rollin vaikutusta minun maailmaani. Niiden ei ollut tarkoitus edustaa musiikkia kokonaisuutena kaikessa monimuotoisuudessaan ja tärkeitä peruspilareitaan myöten, vaan heijastella urani huippuhetkiä ja koostua haastatteluista, jotka kuvastaisivat tuon uran laajuutta ja sen aikana kerättyä kokemusta. Ne eivät edusta kaikkia ihailemiani maailmaa muuttaneita artisteja, joiden musiikkia ja ajatuksia juhlistan ja kannatan niin kauan kuin elän. Ymmärrän täysin huonosti valittujen sanojen haitallisuuden, pahoittelen niitä syvästi ja hyväksyn kaikki niiden tuomat seuraukset.”

Lisää luettavaa