Ruisrockin juhlavuoden aatto sujui komeasti

Turun perinteinen Ruisrock saa ensi kesänä täyteen kunnioitettavat 40 vuotta. Ruisrockhan on Euroopan toiseksi vanhin rockfestivaali ja se perustettiin vuonna 1970.

Viikonloppuna juhlittu 39. festivaali sujui loistavasti. Muutamista sadehetkistä huolimatta säätkin suosivat tapahtumaa ja yleisö löysikin paikalle sankoin joukoin. Eniten yleisöä oli lauantaina, jolloin Eppu Normaalin, In Flamesin, Glasvegasin, Mew’n, Maija Vilkkumaan ja CMX:n kaltaiset nimet houkuttelivat paikalle peräti 35 000 ihmistä.

Slipknotin ja Disturbedin johtamaa perjantain "hevipäivää" seurasi noin 27 000 ihmistä ja Faith No Moren mahtikeikkaan päättynyt sunnuntai toi alueelle noin 30 000 juhlijaa. Ruisrock siis houkutteli paikalle yli 90 000 ihmistä. Tämän lukeman myötä vanha yleisöennätys ylittyi noin 20 000 ihmisellä. Suurilta ruuhkilta kuitenkin vältyttiin.

– Tämän kesän Ruisrock oli kaikilla mittareilla suurmenestys, promoottori Juhani Merimaa sanoo.

Seuraavaksi voikin ryhtyä arvuuttelemaan ensi kesän festivaalin kiinnityksiä. Vuonna 1970 esiintyi muun muassa suomalaislegenda Wigwam, joka on esiintynyt viimeksi vuonna 2006. Saadaankohan Wigwam houkuteltua mukaan? Entä sitten vaikkapa Sielun Veljet? Ismo Alanko ei tyrmännyt ideaa ainakin suoralta kädeltä.

– Minä olin vain yksi neljäsosaa tuosta yhtyeestä, enkä voi puhua muiden puolesta. Mutta minulla ei mitään periaatteellista ideaa vastaan, Ismo sanoi Ruisrockin backstagella.

Soundi kysyi myös muutamien artistien omaa pääesiintyjätoivetta. Ruotsalaisen The Soundsin Maja Ivarsson näkisi mielellään lavalla Anal Thunderin, koska "yhtyeellä on niin cool nimi". Children Of Bodomin Jaska Raatikaisen mielestä Slayerin kuuluisi soittaa juhlafestareilla. Amorphisin Esa Holopainen näkisi mielellään Michael Jacksonin. Kauko Röyhkä tilaisi paikalle Lou Reedin. Tietenkin.

www.ruisrock.fi