Samalla kun Black Sabbath jatkaa areenakiertuettaan, bändin 1990-luvun laulaja Tony Martin esiintyy ”vähän” pienemmissä paikoissa

7.11.2016 08:57

Tony Martin, Blaze Bayley, John Corabi, mitä näitä nyt on. Rockmusiikin aikakirjoissa on useampikin esimerkki sellaisista sattumuksista, kun joku jättimäisen suosittu yhtye on syystä tai toisesta hankkiutunut eroon tunnetusta laulajastaan, kiinnittänyt tilalle melko tuntemattoman nimen ja törmännyt ongelmiin, kun yleisö ei ole ottanutkaan tulokasta vastaan avosylin. Sitten muutaman vuoden kuluttua vanha keulakuva on pyydetty takaisin ruotuun, yhtye on palannut areenaluokkaan ja entinen uusi laulaja on jätetty kummalliseksi sivuviitteeksi maineikkaan orkesterin historiassa.

Tony Martinin pesti Black Sabbathissa on tietenkin sikäli vähän erilainen, että yhtyeen jäsenkuviot olivat yhtä sekamelskaa 1980–90-luvuilla. Ozzyn jälkeen bändiin kiinnitettiin laulajaksi Dio, Dion jälkeen Deep Purple -solisti Ian Gillan, Gillanin jälkeen tuli vuoroon tuikituntematon David Donato, Donaton jälkeen vähän tunnetumpi Glenn Hughes, Hughesin jälkeen Ray Gillen ja Gillenin jälkeen vuonna 1987 Tony Martin. Martin kuitenkin vakiintui bändin kokoonpanoon niin hyvin, että hän on Ozzyn jälkeen Sabbathin pitkäaikaisin laulaja.

Tony Iommi ei näitä aikoja kuitenkaan lämmöllä muistele, sillä 1990-luvulla Black Sabbath vaipui liki unohduksiin. Levyt eivät myyneet, kiertueita jopa peruttiin surkeiden lipunmyyntilukujen vuoksi. Vasta 1990-luvun lopun reunion-kiertue palautti bändin ansaitsemalleen paikalle, ja Martin ei tietenkään tuohon vanhojen hyvien aikojen reunioniin kuulunut.

Joten tässä sitä nyt ollaan. Black Sabbath kiertää jäähyväiskiertueellaan yli kymmenentuhannen katsojan areenoita, ja Tony Martin tekee duunia pikkuklubeilla. Blabbermouth nosti esille herran parin päivän takaisen visiitin Ruotsin Fireball Rock Party -tapahtumaan, missä Martinin sooloyhtye soitti 700 henkeä vetävällä Göta Källare -klubilla Tukholmassa. Eikä tainnut olla loppuunmyyty tuo keikka.

Katso videota tapahtumasta alta. Onneksi Martin saa ilmeisesti vielä paikkansa parrasvaloissa, kun Tony Iommi on puhunut mahdollisuudesta julkaista päivitetyt painokset Sabbathin 1990-luvun vähemmälle huomiolle jääneistä levyistä. Iron Man -elämäkertakirjassaan Iommilla ei ollut Martinista kovin hyvää sanottavaa, joten olisi kiva, jos yhteistyö saatettaisiin nyt loppuun vähän positiivisemmissa merkeissä.

Lisää luettavaa