Sgt. Pepper -kansitaiteen suunnittelija ei ole kuvan suurin fani: ”Se on kaksipiippuinen juttu”

12.3.2024 14:57

The Beatlesin Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band on kaikilla kuviteltavissa olevilla tavoilla klassikko vailla vertaa – myös kansitaiteensa puolesta. Peter Blaken ja Jann Haworthin suunnittelema sekä Robert Fraserin ja valokuvaaja Michael Cooperin toteuttama kansikuva on yksi populaarimusiikin historian tunnistettavimmista kuvista – kukaties se on oikeastaan se kaikkein laajimmin tunnettu yksittäinen kansikuva – mutta kuvan tekijäpuoli ei ole teoksesta yhtä haltioissaan kuin suuri yleisö. Näin ainakin voi päätellä Peter Blaken The Guardianille antamasta haastattelusta.

Blakelta kysyttiin haastattelussa, kuinka tärkeää roolia Sgt. Peppersin kansikuva miehen taiteilijauralla on esittänyt. Blake kuittaa kuvan lähinnä yhdeksi työksi muiden joukossa.

”Sanon aina, että se on kaksipiippuinen juttu. Olin sen tekemisen aikoihin jo saanut tunnustusta. Se kansi ei nostanut minua esille”, Blake sanoo.

”Olen tehnyt kansitaidetta pariinkymmeneen levyyn, ja se on minusta yksi muiden kansikuvien joukossa. Itselleni kaikkein läheisin tekemäni kansikuva on Beach Boysin Brian Wilsonille suunnittelemani Gettin’ in Over My Head -albumin kansi.”

Tämän vuonna 2004 julkaistun levyn kansitaiteen voi katsoa alapuolelta, jos kuva ei ole vanhastaan tuttu. Sikäli hupaisaa, että nämä kaksi albumia ovat musiikilliselta asemaltaan aivan eri sfääreissä: Sgt. Pepper on monoliitti vailla vertaa, ja Gettin’ in Over My Head kahden tähden arvioita aikanaan kerännyt, laajalti unohdettu levy maineikkaalta artistilta. Albumia ei ole tarjolla edes suoratoistopalveluissa. Mutta näin se välillä menee!

Lisää luettavaa