”Sillä kiertueella oli eniten groupieita rock’n’rollin historiassa” – henkivartija muistelee Bon Jovin hurjia vuosia

29.12.2022 14:20

Classic Rockin sivuilta löytyy varsin kiinnostava juttu eräästä kovan linjan puurtajasta: Michael ”Danny” Francisista, joka on teki pitkän uran rocktähtien henkivartijana ja työskenteli muun muassa Paul McCartneyn, Led Zeppelinin, Bad Companyn ja Bon Jovin kanssa. Vuonna 2005 hän julkaisi omaelämänkertansa, ja ensi keväänä kirjailijan ura saa jatkoa Roll with the Punches -teoksen muodossa.

Classic Rockin artikkeliin on kasattu Francisin muistoja erinäisistä muusikoista, joiden perään hän on vuosien mittaan katsellut, ja onhan siinä henkivartijalla työsarkaa riittänyt. Oppirahansa Francis maksoi Led Zeppelinin kanssa – ”Se hurjastelu oli tyrmistyttävää”, hän sanoo – ja myöhemmin henkivartija sai muun muassa pelastaa riidanhaluisen Paul Rodgersin moottoripyöräjengiläisten käsittelystä. Jon Bon Jovia Francis puolestaan muistelee voittopuolisesti lämmöllä.

”Kun aloin työskennellä Jonin kanssa, hän matkusti vielä kiertuebussissa, mutta kuuden kuukauden sisään hänellä oli jo oma yksityiskoneensa”, Francis kertoo.

Slippery When Wet -kiertueesta tuli paras rock’n’roll-rundi ikinä. Huumeet, naiset ja kaikki hoidettiin järkevällä tavalla. Emme missanneet yhtään keikkaa, kukaan ei mennyt hukkaan matkan varrella ja kukaan ei oikeastaan tiennyt, mitä olimme tekemässä.”

”Sillä kiertueella oli enemmän groupieita kuin millään kiertueella rock’n’rollin historiassa. Noin 75 prosenttia jokaisen show’n yleisöstä – ja keikat soitettiin 25 000 katsojalle joka ilta – koostui 16–25-vuotiaista tytöistä, ja he kaikki tulivat paikalle yksi asia mielessään: päästäkseen nussimaan Jonia.”

”Jon on pärjännyt, koska hän on mulkku. Mutta hän on koviten työskentelevä mulkku koko showbisneksessä. Häntä ei haittaa, että sanon näin.”

Francis mainitsee myös, että Axl Rose ja Jon Bon Jovi eivät voineet sietää toisiaan noihin aikoihin, mikä ei sinänsä tule kummoisena yllätyksenä. Sebastian Bachin kanssa Bon Jovi meinasi ruveta jo tappelemaan, kun Skid Row -laulaja meni päästämään lavalla suustaan jotain loukkaavaa. Melkoista menoa 1980-luvulla, siis!

Lisää luettavaa