Starat soittivat MD-studion puolesta, Tampereella mielenosoitus

6.10.2008 12:43

Kuten Arttu Tolonen jo blogissaan kirjoitti, kuuluisa helsinkiläinen Munkkiniemen demostudio on joutunut lakkautusuhan alle. Munkkahan tunnetaan paikkana, jossa ensimmäisiä nauhoituksiaan ovat tehneet muun muassa HIM, Don Huonot, Zen Cafe, Egotrippi, Children Of Bodom ja The 69 Eyes. Studion ohella Munkkiniemen nuorisotalo tunnetaan muutenkin musiikille myönteisestä toiminnastaan.

Tunnetut muusikot eivät ole suhtautuneet lakkautusuhkaan välinpitämättömästi. Viime viikonloppuna Munkassa olikin tungosta, sillä Rock ’n’ Roll High School -biisiä saapuivat nauhoittamaan muun muassa Ville Valo, Markus Nordenstreng, Antti Lehtinen ja Joel Melasniemi. Taustalaulajina toimivat puolestaan esimerkiksi Samuli Putro, Janne Joutsenniemi, Lasse Kurki ja Jukka Puurula. Hiili Hiilesmaan miksaama Rock ’n’ Roll High School -kappale julkaistaan myöhemmin netissä. Myös Youtubeen on tulossa videotunnelmia paikan päältä.

– Pääsin ekaa kertaa elämässäni miksauspöydän ääreen nimenomaan Munkassa, vääntelemään potikoita ja sähläämään feiderien kanssa. Itse asiassa viime viikonloppuna oli aika lailla sama meininki kuin silloin joskus runsaat  15 kesää sitten. Puurulan Jukka veteli piuhoja verkkaisesti ja minä, Ville ja Antti soitettiin ADHD-päissämme ja vitun huonosti. Erona aiempaan oli nyt se, että Donits-Osmo Experiencen aikoihin materiaalimme oli juuri tasan niin monimutkaista kuin soittimillamme pystyi soittamaan. Nyt me ei klaarattu edes mahdollisimman yksinkertaista Ramones-stankkua, Scandinavian Music Group -kitaristi Joel Melasniemi nauraa.

– Me vuokrattiin Munkan demostudio nuorina muutamaankin otteeseen, olisiko se silloin ollut 500 mummon markkaa viikonloppu. Se oli aika tuntuva raha silloin, mutta tietenkin se kannusti myös tekemään pitkää päivää ja arvostamaan fasiliteetteja. Puurulan Jukka oli avaimilla varustettu työntekijä jo silloin, joten vähän ekstraa taisi myös studioaikoihin tulla samaan hintaan. Ei meistä mitään Lee Perryjä tullut, mutta sellasia dub-kokeiluja kuin Munkassa ei kuitenkaan pystynyt treenikämpällä toteuttamaan.

– Ja mun ymmärtääkseni se on vähän kaikille läheskään mun ikäisille helsinkiläismuusikoille aina se sama tarina, että Munkka on se kehto ja koulu, jossa on päässyt ekaa kertaa ottamaan vauvan askelia studiotyössä. Jos mä olisin teini niin mä pyörisin siellä nytkin, ja jos se toisaalta lakkautettaisiin, niin mä luultavasti lähtisin steissille bombaamaan. Vaikka kaikkea onkin turha mitata aina rahassa niin veikkaanpa että Munkan toiminnan kulut on hyvin katettu sieltä ponnistaneiden muusikoiden myöhemmissä verotilityksissä, Melasniemi päättää.

Myös Tampereella ollaan sulkemassa pitkäaikaisia bänditiloja. Jos Pyynikillä sijaitsevat Suomen Trikoon vanhat tilat puretaan niin muun muassa Negative, Lovex, Flinch ja kymmenet muut orkesterit jäävät ilman treenipaikkaa. Tai ainakaan he eivät jatka soittohommia Pyynikin tiloissa, joiden pitää olla tyhjinä 31.12. mennessä.

– Tämä on Suomen kulttuurivastaisin teko vuonna 2008! Jos rakennusten tilalle tosiaan tulee parkkipaikkoja eikä kaupungilla ole osoittaa mitään ratkaisua tai edes ajatusta ongelman ratkaisemiseksi, niin eihän tässä voi kuin pyöritellä päätään aivan helvetin ihmeissään, muun muassa Negativea manageroiva Tommi Liimatainen sanoo.

– Tampere hyötyy paljonkin nimekkäistä artisteistaan, mutta soittajien näkökulmasta lienee parempi asua jatkossa jossain sellaisessa paikassa, josta löytyy tarvittavat tilat ammatin harjoittamiseen. Kysynpä vaan, että miten Tampereesta voidaan tällaisen teon jälkeen puhua suomalaisten rockbändien kehtona?

Liimatainen on myös masinoimassa mielenilmausta asian puolesta.

– Tampereen Keskustorilla järjestetään mielenosoitus 18.10., Liimatainen kertoo.

Lisää luettavaa