Suomeen puuhataan Punkmuseota – nettiversio avasi jo ovensa, oikean elämän museo on loppusuoralla

17.11.2022 12:29

Mikä on Punkmuseo? Se on yhdistys, jonka tarkoituksena on vaalia, tallentaa ja tuoda esille suomalaista punkkulttuuria. Punkmuseon (koko nimeltään Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry) perustava kokous pidettiin marraskuussa 2021.

– Idea ”museosta” syntyi tarpeesta tallentaa 45-vuotiasta suomipunkkia sen kaikissa muodoissa nyt, kun aikalaiset ovat siitä itse kertomassa ja tavaroitakin on vielä tallessa, kertoo ”arkistopunkkari” Teijo Hintikka.

– Tarkoitus ei ole piehtaroida nostalgiassa, vaan tallentaa laajasti merkittävää alakulttuuria. Asenteemme on punk, mutta haluamme olla myös vakavasti otettava toimija museokentällä. Toisin sanoen tallennamme tietoa ja säilytämme aineistoa mahdollisimman oikeaoppisesti.

– Materiaalia on nyt kerätty noin vuoden ajan, ja Punkmuseon digitaalinen arkisto avautui 23. lokakuuta. Siellä on lähes kymmenen tuhatta kuvaa sekä skannausta, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Työ ei tule loppumaan koskaan!

Myös fyysinen museo avautuu ”jossain vaiheessa”.

– Itse asiassa neuvottelut erään helsinkiläisen vuokranantajan kanssa ovat loppusuoralla. Vaikka oma museotila saataisiin pääkaupunkiin, aiomme jatkossakin järjestää näyttelyitä myös muualla maassa.

– Tulevasta mainittakoon Espoon Kulttuurikeskuksessa tammikuussa avautuva Peter Rosvikin näyttely. Nähtäville tulee kuvia Puntala-rockista 2010-luvulta. Ensi vuoden muita varmistuneita näyttelyitä nähdään ainakin Helsingissä, Seinäjoella, Vaasassa ja Tuusulassa.

Minkä esineen haluaisitte tulevan fyysisen museotilan kokoelmiin?

– Pelle Miljoona on luvannut antaa rumpujakkaransa NUS-kokoonpanon ajoilta. Siis sen, jossa istutaan todella alhaalla ja turvavöihin sidottuna. En äkkiä keksi ikonisempaa suomipunkesinettä!

Tutustu Punkmuseon toimintaan ja arkistoon täällä.

Teksti: Timo Isoaho

Lisää luettavaa