Suomi-palkinto 22-Pistepirkolle ja Jarmo Saarelle

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuodesta 1993 lähtien myöntämän Suomi-palkinnon ovat tänä vuonna muusikoista saaneet 22-Pistepirkko ja Jarmo Saari. Kulttuuripalkinnon suuruus on 26 000 euroa ja se myönnetään veikkausvoittovaroista. Palkintoraatia johtaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

– Toisin kuin eri taiteenalojen edustajille myönnetyt valtionpalkinnot, Suomi-palkinto on niin sanotusti ministerin oma palkinto. Kulttuuri- ja urheiluministeri voi myöntää Suomi-palkinnon monilla eri perusteilla. Sillä voidaan palkita ansiokkaasta elämäntyöstä, merkittävästä kulttuurityöstä tai kannustaa lupaavan taiteellisen läpimurron tehnyttä taiteilijaa. Sen avulla voidaan myös nostaa jokin taiteenala huomioon kohteeksi tai tuoda esiin taide- ja kulttuuripoliittisesti tärkeiksi koettuja painopisteitä. Taiteilijoiden palkitsemisella valtio haluaa osoittaa taiteen ja kulttuurin luovan työn keskeisen merkityksen ihmisille ja yhteiskunnalle, totesi Arhinmäki palkintotiedotteessa.

Muut tänä vuonna palkitut ovat sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Matti Hagelberg, näytelmäkirjailija Anna Krogerus, valosuunnittelija Heikki Paasonen, keittiömestari Sami Tallberg sekä toimittaja/valokuvaaja-työpari Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä.

Palkintoperustelut löytyvät kokonaisuudessaan Opetusministeriön sivuilta.