Surf rockin edelläkävijä, The Ventures -kitaristi Nokie Edwards on kuollut

Nokie Edwards vuonna 2009.
Wikimedia Commons / Dumontierc

R.I.P. Nole Floyd Edwards 9.5.1935–12.3.2018

Kitaristi ja näyttelijä Nokie Edwards menehtyi maanantaina 12. maaliskuuta lonkkaleikkauksesta aiheutuneisiin komplikaatioihin. Asiasta tiedotettiin tämän entisen yhtyeen The Venturesin nettisivuilla. Edwards oli 82-vuotias.

Oklahoman Lakomassa syntynyt Edwards, joka soitti kitaran lisäksi muun muassa viulua, banjoa ja mandoliinia, liittyi pari vuotta aiemmin perustettuun The Ventures -yhtyeeseen 1960. Instrumentaalisen rock ’n’ rollin ja surf rockin pioneeriyhtye nousi suursuosioon Walk Don’t Run -hitillään sekä versiollaan Hawaii Five-O -sarjan tunnusmusiikista. The Venturesin levyjä on myyty yli 100 miljoonaa ja se on maailman myydyin instrumentaaliyhtye.

The Venturesin ja Edwardsin kitarasoundi ja pioneerityö muun muassa efektien kanssa on vaikuttanut lukuisiin muusikkoihin George Harrisonista Joe Walshin ja Beach Boysin kautta Gene Simmonsiin. Kun The Ventures nimettiin vuonna 2008 Rock and Roll Hall of Fameen, John Fogerty totesi esittelypuheessaan: ”Minulla on kunnia esitellä The Ventures – ja jokainen kitaristi maan päällä tietää mitä tarkoitan.”

Edwards oli yhtyeen riveissä vuodesta 1960 vuoteen 1968 saakka, mutta palasi takaisin vielä vuonna 1972 kunnes erosi jälleen 1985. Vuosien 1999 ja 2012 välillä Edwards nähtiin usein vierailemassa yhä tänäkin päivänä aktiivisen yhtyeen keikoilla. Venturesin lisäksi Edwards julkaisi myös soololevyjä ja esiintyi muiden bändien riveissä.

Musiikin lisäksi Edwardsilla oli kytkyjä myös elokuva- ja tv-maailmaan. Hän näytteli sivuroolissa Deadwood-sarjassa ja hänen kappaleensa Surf Rider oli mukana Pulp Fiction -elokuvan soundtrackilla Lively Ones -yhtyeen versioimana.