Suuri blues- ja rocktaustavaikuttaja Phil Chess on kuollut – Tuotti ja julkaisi aikanaan Chuck Berryä, Howlin’ Wolfia ja Buddy Guyta

RIP Philip Chess, 27.3.1921 – 18.10.2016
20.10.2016 11:44

Chicagolaisen Chess Records -yhtiön perustaneen veljesparin toinen puoli Philip ”Phil” Chess, 95, on kuollut. Asian vahvisti Chicago Sun Timesille Chessin Pam-tytär.

Puolassa syntynyt Phil Chess, syntymänimeltään Fiszel Czyż, muutti perheensä mukana Chicagoon vuonna 1928. Phil seurasi Leonard-veljensä jalanjälkiä musiikkialalle ja veljekset alkoivat pyörittää Chess Records -levy-yhtiötä vuonna 1950. Chess Records tuli kuuluisaksi lukuisista blues- ja rockartisteista, joiden levyjä Chess julkaisi ja usein myös tuotti. Chess Records julkaisi muun muassa Jackie Brenstonin Rocket ’88 -levyn, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen ensimmäisenä rocklevytyksenä.

Chess Recordsin artisteihin lukeutuivat myös muun muassa rock ’n’ rollin kantaisä Chuck Berry sekä bluesmaestrot Howlin’ Wolf, Buddy Guy, Muddy Waters ja Little Walter. Muddy Waters kuvasi Chessin veljeksiä muinoin toteamalla: ”blues sai lapsen ja he nimesivät sen rock ’n’ rolliksi”.

”Phil ja Leonard julkaisivat musiikkia, jota kukaan muu ei siihen aikaan julkaissut. On pitkälti Chessin veljesten ansiota, että tänä päivänä voit kävellä alas State Streetiä ja nähdä 10-kerroksisen talon seinällä jättimäisen kuvan Muddy Watersista. Chess Records teki Chicagosta maailman bluespääkaupungin ja siitä olen ikuisesti kiitollinen”, Buddy Guy puolestaan totesi.

Phil Chess kuoli tiistaina Tucsonissa, Arizonassa. Suremaan jäävät Chessin tytär, poika, neljä lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta.

”Sanoin hänelle useasti viimeisinä viikkoina, että pian tapaat jälleen veljesi”, Pam-tytär totesi. Leonard Chess kuoli vuonna 1969.

Lisää luettavaa