Suuri mies on poissa: Monty Python -komediaryhmän Terry Jones on kuollut 77-vuotiaana

Terry Jones (vas.) ja Michael Palin vuonna 2016.
Polly Thomas / BAFTA / Shutterstock / AOP

Britteinsaarilta kantautuu harvinaisen raskaita uutisia: Monty Python -komediaryhmän jäsen ja elokuvaohjaaja Terry Jones on kuollut. Jones oli 77-vuotias.

Terry Jonesin, Michael Palinin, John Cleesen, Eric Idlen, Graham Chapmanin ja animaattori Terry Gilliamin tähdittämä Monty Python’s Flying Circus -sketsiohjelma nähtiin ensi kerran vuonna 1969. Jones ja Palin kehittivät yhdessä monia sarjan klassisimmista hahmoista, ja Jones ohjasi yksin Python-elokuvat Brianin elämä (1979) ja Elämän tarkoitus (1983). Viimeksi mainitussa elokuvassa nähtiin myös kenties tunnetuin Jonesin näyttelemä hahmo, valtavan ylipainoinen Mr. Creosote.

Jones ohjasi myöhemmin useita Monty Pythoniin liittymättömiä elokuvia, dokumenttielokuvia ja sarjoja. Hän myös kirjoitti lähes 20 lastenkirjaa. Vuonna 2016 Jones ilmoitti julkisesti sairastavansa dementiaa, ja hän antoi Briteissä kasvot taistelulle sairautta vastaan.

Rauha hienon miehen muistolle. Koska tämä on musiikkimedia, täytyy tässä tuoda esille myös Jonesin musiikilliset kyvyt: alta voi kuunnella aidon Monty Python -ikivihreän vuodelta 1980. Nykyään satiirinen kappale saattaisi herättää vähän enemmän nikottelua.