Swallow the Sunin Juha Raivio antoi puolisolleen lupauksen ennen tämän kuolemaa – keväällä lupaus lunastetaan

Joni Haavisto / All Over Press

Vuodesta 2020 on tulossa Juha Raiviolle kiireinen. Tiedossa on sekä Swallow the Sunin juhlakiertue että edesmenneen puolison Aleah Starbridgen musiikillisen perinnön viimeistelemistä.

Teksti: Timo Isoaho

Vuosituhannen vaihteessa Jyväskylässä perustettu death/doom-kopla Swallow the Sun juhlii vuonna 2020 parikymppisiä, ja luvassa onkin kymmenen erikoiskeikkaa 20 Years Of Gloom, Beauty And Despair -otsikon alaisuudessa. Rundi käynnistyy Lahdesta 13. helmikuuta, ja vierailee muun muassa Tallinnassa, Seinäjoella, Tampereella, Helsingissä sekä Oulussa. Kierros päättyy Jyväskylään 29. helmikuuta.

– Esiintymiset rakentuvat kahdesta osasta. Ensin soitamme jousikvartetin kanssa Songs from the North -triplan akustisen Beauty-levyn, ja sen jälkeen on luvassa perinteisempi Swallow-keikka. Fanit pääsevät vaikuttamaan tämän toisen setin biisilistaan internetin avustuksella, sanoo kitaristi Juha Raivio.

– Tämän juhlarundin lisäksi jatkamme edellisen When a Shadow Is Forced into the Light -albumin kiertueiden tekemistä. Nyt näyttää siltä, että lähdemme ensi keväänä muun muassa Amerikan-rundille, ensimmäistä kertaa pääesiintyjänä. Hieno homma!

Raivion kiireet eivät kuitenkaan ole rajoittuneet pelkästään Swallow the Suniin. Viime kuukaudet kitaristi on valmistellut tästä maailmasta huhtikuussa 2016 poistuneen puolisonsa Aleah Stanbridgen albumia. Aleah-niminen teos ilmestyy tämän hetken tiedon mukaan ensi keväänä.

– Luvassa on tupla-albumi, ja ensimmäinen levy sisältää kaikki Aleahin aikoinaan tekemät akustiset kappaleet. Osa kappaleista löytyy jo nyt maailmanlaajuisen tietoverkon syövereistä, mutta mukana on myös aikaisemmin julkaisemattomia biisejä, sanoo Raivio.

– Toiselle albumille tulee esimerkiksi covereita ja valmistelemiani ”elektronisia versioita” Aleahin akustisista biiseistä. Levyltä löytyy myös Aleahin viimeiseksi jäänyt kappale, joka on yksi hienoimmista ja koskettavimmista sävellyksistä, jonka olen ikinä kuullut.

– Lupasin aikoinaan Aleahille, että julkaisen mahdollisimman paljon hänen musiikkiaan ja sanoituksiaan sen jälkeen, kun aika hänestä jättää. Aleah-tupla on tämän lupauksen isoin yksittäinen palanen, mutta myöhemmin luvassa on vielä muutakin: ainakin yksi Trees of Eternity -yhtyeen ep-levytys!

Haastattelu on julkaistu Soundissa 11/19.