”Tällä hetkellä kutsun itseäni kokopäiväiseksi kuvataiteilijaksi” – Herra Ylppö himmailee musiikkiuraansa

15.12.2022 09:30

Herra Ylppö julkaisi Lovi-albumin EX-yhtyeensä kanssa talvella 2020. Samana vuonna hän oli mukana Vain elämää -ohjelmassa. Näistä ajoista on vierähtänyt jo reilusti aikaa, mutta uutta musiikkia ei ole kuulunut.

– Monet ehkä odottivat, että alan takoa kuumaa rautaa Vain elämään jälkeen. Oma ajatukseni on ihan erilainen, sillä olen päättänyt julkaista uusia biisejä vasta sitten, kun minulla on oikeasti sanottavaa.

– Perinteinen pop/rock-levy syntyisi helposti, mutta ajatus ei tällä hetkellä sytytä, enkä ala tekemään sellaista väkisin. Aion siis odottaa ahaa-elämystä, ja sen mukana tulevaa järjetöntä innostusta. Eiköhän se jossakin vaiheessa iske!

Herra Ylppö ei ole silti jäänyt lepäämään niille kuuluisille laakereille.

– Tällä hetkellä kutsun itseäni kokopäiväiseksi kuvataiteilijaksi. On tuntunut ihan järjettömän hienolta tehdä kuvataidetta omalla työhuoneella.

Kuvallisesta ilmaisusta puheen ollen: pitkään valmisteilla ollut debyyttielokuva Kronos Kairos on loppusuoralla.

– Sieltä ei puutu juuri muuta kuin lopputekstit. Kronos Kairos on ehdottomasti taide-elokuva, mutta taustalta löytyy selkeä tarina ja juoni. Minulla alkoi tinnitus avioeron jälkeen, ja leffa kertookin tinnituksesta ja avioerosta. Kronos Kairosin kanssa on tarkoitus mennä elokuvafestareille, mutta tässä vaiheessa en vielä osaa sanoa, milloin teos nähdään ensimmäisen kerran julkisesti.

– Täytyy myös sanoa, että sen verran leffan tekeminen on opettanut, että seuraavan työstäminen tulee olemaan paljon helpompaa.

Ensi maaliskuussa taas ilmestyy kirjallinen teos 101 elämänohjetta.

– Aloin taannoin kirjoittaa eräänlaisia ohjeita, ja pian tajusin listanneeni ikään kuin ”dogmeja elämälle”. Ajatuksena oli se, että jos näitä ohjeita pystyisi noudattamaan, elämä voisi olla helpompaa ja parempaa, sanoo Herra Ylppö.

– Ajattelin ensin, että tällaisten dogmien julkaiseminen olisi jotenkin arroganttia, mutta pistin kuitenkin yhden Instagramiin. Seuraajat innostuivat, ja päätin julkaista lisää. Pian sain muutamia yhteydenottoja, ja tein sitten sopimuksen Docendon kanssa.

Palataan vielä musiikin äärelle, sillä tämän lehden julkaisuviikolla on luvassa merkkikeikkoja: Maj Karma esiintyy neljä kertaa, ja konsertit juhlistavat yhtyeen kolmen vuosikymmenen mittaista taivalta.

– Katsotaan taakse koko uran mitalta, sillä me soitetaan biisejä jokaiselta levyltä – myös Kaukana puhelimista -debyytiltä.

Entä onko Maj Karmalta luvassa uutta musiikkia jossain vaiheessa?

– Mitään ei ole lyöty lukkoon, mutta Häiriöllä (Piirinen, kitara) on kuulemma 80 demoa!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 11/22.

Lisää luettavaa