Tällä päivämäärällä vuonna 1967 The Doors järjesti itselleen ikuisen porttikiellon aikansa suurimpaan kykyohjelmaan

Vuosi 1967 oli Yhdysvalloissa monella tapaa räjähdysherkkää aikaa, kun vanha maailma oli ihmeissään vastakulttuurin ja hippiliikkeen kanssa. Röyhkeä nuoriso tuntui kyseenalaistavan kaiken, mitä konservatiivit pitivät pyhänä – ja tiivistelmä tästä nähtiin 17. syyskuuta, kun The Doors esiintyi Ed Sullivan Show’ssa.

Tarinahan kuuluu näin: vahvaan nousuun ampaissut The Doors pääsi mukaan jo käsitteeksi muodostuneeseen kykyohjelmaan, mutta studioisäntä Ed Sullivan halusi yhtyeen sensuroivan Light My Fire -hittinsa sanoituksia. Huumeisiin viittaava ”girl we couldn’t get much higher” -rivi piti vaihtaa muotoon ”girl we couldn’t get much better”, ja sekös ei Jim Morrisonia miellyttänyt.

Niinpä lavalle päästyään Morrison lauloi biisin muina miehinä alkuperäisessä muodossaan. Raivosta kihissyt Sullivan kertoi yhtyeelle esityksen jälkeen, että tuotantotiimi oli aikonut pyytää bändin kuudelle uudelle tv-keikalle, mutta tempauksen johdosta orkesteri saikin ikuisen porttikiellon.

Sillä lailla! Ja ohessa vielä video, josta näkyy, miten tilanne eteni. Vähästäpä se porttikieltp napsahti, mutta ajat olivat erilaiset.

Doors-Light My Fire from joao reininho on Vimeo.