Talouslehti: Spotify aikoo rajoittaa ilmaiskäyttäjien musiikinkuuntelua

Financial Times -lehti kertoo suoratoistopalvelu Spotifyn aikovan uudistaa palveluaan siten, että osa musiikkitarjonnasta rajoitetaan ainoastaan maksullisen Spotify Premium -tilin käyttäjille. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä MikroBitti.

The Guardian kirjoittaa Spotifyn neuvottelevan uudestaan umpeutuvia lisenssisopimuksiaan suurimpien levy-yhtiöiden kanssa. Uuden suunnitelman mukaan Spotify voisi rajoittaa tiettyjen uutuuslevyjen saatavuuden ainoastaan Pemium-käyttäjille. Ilmaiskäyttäjille kyseiset levyt ilmestyisivät puolestaan kuunneltavaksi viiveellä. Tällä tavoin yritetään houkutella lisää käyttäjiä hankkimaan maksullinen tili ja samalla Spotify voi sopia myös uutuuslevyjen yksinoikeuksista, jollaisia levy-yhtiöt ovat toistaiseksi tehneet kilpailevien suoratoistopalvelujen kuten Tidalin ja Apple Musicin kanssa.

Spotify Premium maksaa tällä hetkellä 9,99€ kuukaudessa ja se mahdollistaa offline-kuuntelun, palvelun käyttämisen mobiililaitteissa sekä musiikin kuuntelun ilman mainoksia. Spotify on raportoinut palvelulla olevan noin 50 miljoonaa Premium sekä 50 miljoonaa ilmaiskäyttäjää. Tällä hetkellä Spotify tarjoaa sekä Premium- että Free-käyttäjille saman musiikkitarjonnan.

Moni artisti on boikotoinut Spotifyta muun muassa juuri suuren ilmaiskäyttäjien määrän vuoksi. Spotify Free -tilin kuunteluista tilitetään artisteille vähemmän rojalteja kuin Spotify Premium -tilin kuunteluista. Moni yhtiö ja artisti myös haluaa tarjota tuotantoaan eksklusiivisesti maksaville kuuntelijoille.