Tapahtui Porin kirkossa kesällä 1984: kappalainen äityi saarnaamaan saksofoniarmeijan keikalla

12-vuotiaana spektaakkelin todistanut Jussi Lehtisalo julkaisee Urban Sax -livelevyn.

Tältä saksofoniarmeija näytti neljä vuotta myöhemmin Tukholmassa. Kuvakaappaus.

Heinäkuussa 1984 Porin kirkossa koettiin hyvin erikoinen spektaakkeli. Pori Jazz -festivaalin vieraaksi saapunut ranskalainen, 50-henkinen saksofonikokoonpano Urban Sax jäi lähtemättömästi kaikkien paikalle sattuneiden mieleen.

Suomen tv-uutisissakin noteerattu tapahtuma oli alusta saakka omituinen. Kesäilta jätti unohtumattoman jäljen myös silloin 12-vuotiaan Jussi Lehtisalon (Circle, Ektro Records) sieluun.

–  Porin Eteläranta oli täyttynyt tuhansista ihmisistä ja hurjimpien huhujen mukaan Urban Sax saapuisi paikalle sukellusveneellä Kokemäenjokea pitkin, muistelee vanhempiensa kanssa paikalla ollut Lehtisalo yli 30 vuotta myöhemmin.

”Jalanjälkiemme paikalle tuotiin paareilla ambulanssista staattisessa tilassa oleva valkoisiin verhottu mystinen saksofonisti.”

Sukellusvenettä ei näkynyt, mutta Gilbert Artmanin johtama, avaruusasuihin ja miekkailumaskeihin pukeutunut orkesteri teki yhtä kaikki näyttävän sisääntulon. Vanhemmat nostivat nassikan seisomaan korokkeelle, jolloin Jussille avautui näkymä yli ihmisten.

– Siinä seistessämme kuulimme ambulanssin äänen, ja auto saapui väkijoukon läpi pillit huutaen suoraan eteemme. Meidät hätistettiin pois korokkeelta ja siihen jalanjälkiemme paikalle tuotiin paareilla ambulanssista staattisessa tilassa oleva valkoisiin verhottu mystinen saksofonisti. Tunnelma oli kuin Hugo Simbergin Haavoittuneessa enkelissä.

– Kaukaisuudesta alkoi kuulua maanista saksofoniriffittelyä ja jalkapallo-otteluissa käytettävien sumutorvien ääniä. Tämä lyyrinen ja minimalistinen kudos läheni arvaamattomasti kaukaisuudesta, ja ihmiset alkoivat liikehtiä levottomasti. Etelärantaa pitkin saapui joukko aavemaisia hahmoja instrumentteineen hälytysajoneuvojen päällä.

Lehtisalot ohitettuaan joukkio nosti ”alttarilla” maanneen, nyt jo elonmerkkejä osoittaneen saksofonistin vinssillä mukaansa ja suuntasi kohti Keski-Porin kirkkoa. Tuhatpäinen yleisömeri alkoi survoutua kirkon sisään.

– Tämän jälkeen en enää kykene jäsentämään 32 vuotta vanhoja muistojani kuviksi ja tekisin ainoastaan vahinkoa taiteelle ja merkityksille, jos yrittäisin verbalisoida kokemaani kasaan, Lehtisalo päättää muistelunsa arvoituksellisesti.

Sisällä kirkossa kymmenet radiopuhelimilla ohjatut muusikot taikoivat hypnoottisen performanssin, joka sai kirkkoherran peittämään korvansa ja kappalaisen huutamaan saarnastuolista improvisoitua saarnaa yli saksofonien pauhun. Yleisössä nähtiin vahvasti liikuttuneita ihmisiä. Raporttia asiasta löytyy myös Pori Jazzin sivuilta.

Neljä vuotta myöhemmin Tukholmassa tapahtuneesta esityksestä saa pientä vihjettä siitä, millaisen kokemuksen äärelle porilaiset pääsivät:

Näin merkittävän konsertin ei soisi jäävän vain paikalla olleiden harvojen muistoihin, ja siksipä Jussi Lehtisalo hankki itselleen konsertin oikeudet ja julkaisee sen levy-yhtiönsä Ektro Recordsin eklektisen katalogin jatkeeksi. Urban Sax: Live In Pori 1984 -cd ja vinyyli ilmestyvät 26.2.

Pientä äänimaistiaista saksofonimessusta saa tästä: