Tarotin Sakari Hietala muistelee, miten W.A.S.P. ja Twisted Sister kyykyttivät suomalaisia lämmittelijöitä

8.11.2021 13:56

”Pääesiintyjä on jotain, muut ovat paskaa.” Näin totesi tiettävästi eräs Twisted Sisterin jäsen, kun Marko Hietala kysyi tältä Nightwishin keikan yhteydessä, miksi bändi oli kohdellut suomalaisia lämmittelijöitään aikaisemmin niin kehnosti. Mitäpä tuohon lisäämään.

Tarot-yhtyeen kitaristi ja Markon veli Sakari Hietala innostui viikoloppuna muistelemaan sosiaalisen median tileillään, millaisia muistoja hänelleon jäänyt yhteisistä keikoista Twisted Sisterin ja W.A.S.P.:in kanssa. Mitä ilmeisimmin suuren maailman tähdet eivät tehneet kuopiolaiseen kovin suurta vaikutusta. W.A.S.P.:in kanssa Tarot soitti vuonna 2006 Jyväskylän Paviljongissa, ja mukava olivat myös Brother Firetribe sekä virolainen House of Games.

”Jo soundcheckin aikana keskellä päivää homma kusi totaalisesti. Kaikille bändeille luvatut checkit peruttiin, koska WASPin setti ei ollut valmis. No se ei ollut ylläri”, Hietala muistelee.

”Minä ja miksaajamme Mikko Tegeman mentiin kuuntelemaan pääesiintyjän checkiä, ja soundit oli aivan perseestä. Siellä oli joku puolikuuro hollantilainen miksaaja, joka vikisi rumputeknikolle tomien soundeista talkbackin kautta. Sekä minä, meidän miksaaja että kaluston vastaava nähtiin, miten miksaajaukolla oli tomien kanavat säädetty aivan päin persettä. Siihen kun ei voinut puuttua, herra kun on WASP-yhtyeen miksaaja… Perkeleen puukorva.”

Blackie Lawless puolestaan näytti olevan huonossa kunnossa. Lämittelijöille ilmoitettiin, ettei kukaan saa poistua omista huoneistaan, kun Blackie menee lavalle tarkastamaan kaluston.

”No, sehän oli tietty melkein käsky mennä kuikkimaan, mitä oikeasti tapahtuu. Näky oli huikea”, Hietala kirjoittaa.

”Blackin personal manager osoitti pienellä taskulampulla pitkällä käytävällä lattiaan pisteen, jota herra päätähti seurasi kuin zombie. Heräsi kysymys, että tuoko on se supertyyppi, joka tänään esiintyy? Jopa kävely oli vanhuksen laahausta.”

”Painelin kuuntelemaan soundcheckiä, ja sinne oli rakennettu sellainen ’puhujankoroke’ Blackiä varten. Siinä oli luurankomikkiteline, joka peitti loputkin artistista. Eli kunhan saadaan äijä stagelle, niin jengi näkee ukosta vain hieman naamaa.”

Itse keikat eivät sujuneet juuri mukavammissa merkeissä. Aikataulut venyivät, ja kun Tarot oli soittanut 45 minuutin setistään puoli tuntia, pääesiintyjän lavamanageri alkoi viittoilla kurkunleikkauseleitä. Marko Hietala kuulutti keikan loppuvan lyhyeen ja yhtye paineli vihaisena takahuoneeseen.

”WASPin stagemanu tuli meidän bäkkärille noin kymmenen minuuttia meidän setin loppumisen jälkeen ja selitti enkuksi, että bändin kitaristit diggasivat mun soundia ja haluaisivat vetää mun kamoilla keikan. Että jos se on mulle ok, niin Tarot voi mennä vetämään ne jäljelle jääneet kolme viisua”, Hietala kirjoittaa.

”Jouduin sanomaan ukolle, että fuck you. Totta kai saatte käyttää mun kamoja, siellähän ne ovat stagella, mutta oletko aivan idiootti, kun kuvittelet, että me mentäisiin takaisin lavalle yli kymmenen minuutin tauon jälkeen, kun Marko on jo kertonut jengille, miksi meidän setti oli ihan vitun lyhyt.
Urpo lähti virittelemään WASPia kentälle, ja ihan sama soittivatko mun kamojen läpi vai eivät.”

Twisted Sisteristä Hietalalla on sitten muistoja vielä kauempaa, aina 1980-luvulta asti. Vuonna 1986 Tarot soitti Rantarockissa, ja festarin pääesiintyjäksi oli hommattu Dee Snider kumppaneineen. Eipä ollut tämäkään kovin lämminhenkinen kokoontuminen.

”Twisted Sisterin herrat olivat vaatineet tietyt ruokalajit hopeakulhoissa bäkkärille, ruohonvihreät lautasliinat, herra Deelle viisi kokovartalopeiliä ja niin edelleen. Kyrvät eivät syöneet mitään niistä. Jättivät mätänemään” Hietala kirjoittaa.

”No, keikat myöhästyivät ja päästiin Tarotin kanssa lauteille puolenyön jälkeen. Siitähän riemu nousi! Twisted Sisterin miksaaja oli raaputtanut heidän keikkansa aikana 62-kanavaisesta tiskistä kaikki numerot ja repinyt irti piuhat! Miksaajamme Tegelman oli kusessa.”

Tarotin ja Twisted Sisterin tiet kohtasivat vielä pari kertaa myöhemminkin, eikä yhteiselo sujunut sen paremmin. Oulun Teatriassa tuli maailmantähtien managerilta vaatimus, että vain pääbändin täytyy saada käyttää koko keikkalaitteistoa.

”Manageri huusi paikan omistaneelle Janne Niinimaalle ja meidän managerille, ettei Twisted Sister soita, jos nuo paskabändit käyttävät koko kalustoa.
Niinimaa selitti englanniksi, että ’I own the fucking place and say how this goes. Tarot uses all equipment!’” Hietala kirjoittaa.

”Manageri ryömi lavan alle ja sammutti kaikki subbaset. Miksaajamme Ari Suomi juoksi paikalle ja pisti taas homman käyntiin, mutta tämä kyrpä meni uudelleen ja sammutti subbaset. Sitten mentiin loppukeikka ilman, ei vaan jaksanut säätää.”

Täältä voi lukea Hietalan alkuperäiset viestit, varsin värikästä muistelmaa riittää. Vieläköhän olisi Tarotilta tulossa joskus uutta musiikkia kuultavaksi?

Lisää luettavaa