Tasan 30 vuotta tehtiin suomalaisen painavan ja nopean musiikin historiaa

26.3.2019 21:51

Tuossa yläpuolella on tarjolla raakaa livemateriaalia tasan kolmen vuosikymmenen takaa.

Asialla on turkulainen grindcore-yhtye Xysma, joka soitti debyyttikeikkansa Jyrkkälän nuorisotalon uumenissa 26. maaliskuuta 1989. Xysma oli aikoinaan Suomen ensimmäinen puhdasoppinen grindcore-bändi, mutta yhtyeen soundi kehittyi ja muuttui nopealla tahdilla. Vuonna 1990 ilmestynyt Above The Mind Of Morbidity -ep oli jo selvästi vaikuttunut death metalista.

– Meidän lisäksemme Jyrkkälän estradille nousivat ainakin Turun tauti ja Picnic Kidney. Jälkimmäisessä kitaristina toimi Olli Nurminen, josta tuli Xysman jäsen seuraavana syksynä, muistelee Xysman laulaja Jani Muurinen.

Miten yleisö otti vastaan Suomen ensimmäisen grindcore-yhtyeen ensimmäisen keikan?

– Jengi istui lattialla, aloittaa Muurinen ja jatkaa:

– Tulihan sieltä taputuksia ja satunnaista jee jee -huutelua. Sanotaan vaikka niin, että vastaanotto oli varautuneen hämmentynyt. Ei mikään ihme, sillä eihän paikalle tullut jengi ollut nähnyt tai kuullut mitään vastaavaa.

– Skene oli silloin nopeassa muutostilassa ja Turun-keikoilla alkoi pian olla ihan hyvä meininki. Muistan eräänkin illan Auran panimolla Dismemberin kanssa, kun paikalle ilmestyi porukkaa Helsingistä asti. Mietipä tätä: lähtevätkö hesalaiset nykyään Turkuun katsomaan jotakin demobändejä, nauraa puolestaan rumpali Teppo Pulli.

Lisää Xysma-asiaa löytyy Soundin sisarlehti Infernosta.

Lisää luettavaa