XYSMA: Xysma

Arvio julkaistu Soundissa 01/2005.
Kirjoittanut: Antti Luukkanen.
Aurinkoisesta Naantalista liikkeelle lähtenyt Xysma on kouluesimerkki yhtyeestä, jonka arvostus on hankittu jälkijättöisesti. Tuntuu kuin bändi olisi aina ollut askeleen edellä aikaansa eikä tuohon aikaan nykyistäkin nurkkakuntaisempi metalliväki pysynyt perässä.

Arvio

XYSMA
Xysma
Spikefarm

Aurinkoisesta Naantalista liikkeelle lähtenyt Xysma on kouluesimerkki yhtyeestä, jonka arvostus on hankittu jälkijättöisesti. Tuntuu kuin bändi olisi aina ollut askeleen edellä aikaansa eikä tuohon aikaan nykyistäkin nurkkakuntaisempi metalliväki pysynyt perässä. Merkittävimmillään Xysma oli saatuaan rokkivaihteen kunnolla silmään ja niinpä esimerkiksi De Luxe (1994) ja Lotto (1995) ovat tänäkin päivänä erinomaisia levykokonaisuuksia. Tämä nimeämätön tuplakokoelma puolestaan käsittää yhtyeen varhaisvuodet.

Ensimmäinen puolisko sisältää kaksi ensimmäistä albumia, joiden välillä yhtye oli ehtinyt jo käydä läpi pitkän muutosprosessin. Yeah-albumia pidettiin suomalaisen death metallin uraauurtavana teoksena, mitä se jossain määrin olikin. Harvalla oli vuonna 1991 kanttia mahduttaa levylle Uranus Fallsin kaltaista hippipsykedeliaa. First & Magicalilla (1993) kokoonpanonsa pysyvimpään kuosiinsa saanut Xysma oli jo ohittanut metallivaiheensa, mistä oli jäänteenä enää hervoton tempo. Vimmaisesta rokkauksestaan huolimatta yhtye oli tuolloin melkoisessa välitilassa.

Kakkoslevylle sisällytetty demo ja kaksi varhaisjulkaisua ovat tässä yhteydessä tyystin väärässä paikassa. Grind-vaiheen Xysma oli vain yksi kaltaistensa joukossa. 

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa