Tasan 50 vuotta sitten Tanskaan putosi hard rock -atomipommi, jonka jyly ei ole vieläkään vaiennut

https://www.youtube.com/watch?v=qsBYen4qXQo

20. huhtikuuta 1968, siis tasan puoli vuosisataa sitten, Tanskan Taastrupissa esiintyi brittikokoonpano nimeltään Roundabout – tai sitten yhtyeen nimi oli Deep Purple. Aikalaisten ”kertomukset” ovat vähän häilyviä, ja joidenkin tarinoiden mukaan Deep Purple -nimi tuli käyttöön vasta Tanskaan ja Ruotsiin suuntautuneen kiertueen jälkeen.

Taastrupin-keikka oli joka tapauksessa Deep Purple Mark I -kokoonpanon ensimmäinen konsertti, joten Kööpenhaminen liepeillä tehtiin aikamoista rockhistoriaa.

Setlist.fm:n mukaan ohjelmisto koostui ainakin seuraavista kappaleista: Hush, And The Address, Hey Joe, Love Help Me, Help!, Mandrake Root, Prelude: Happiness / I’m So Glad ja One More Rainy Day.

Tuossa yläpuolella on nähtävillä tuon aikakauden Deep Purplen näkemys Helpistä (ei sentään kuitenkaan tuolta Tanskan-keikalta).

Ja onhan se melkoista, että niin omille teilleen aikapäiviä sitten lähtenyt kitaristi Ritchie Blackmore kuin Deep Purplekin ovat edelleen aktiivisia. Ensin mainittu kipuaa estradille tänäänkin, kun miehen nykyinen Rainbow esiintyy Prahan O2-areenalla.

Moneltakaan ei toki jäänyt huomaamatta sekään, että Blackmoren Rainbow esiintyi juuri Helsingissä.

Deep Purple taas saapuu Suomeen seuraavan kerran kesällä. Yhtye soittaa Haminassa 20. heinäkuuta ja Tammisaaressa seuraavana päivänä.

Mutta nähdäänkö Blackmore vielä joskus lavalla Purplen kanssa?