Terrori-iskua Justin Bieberin konserttiin suunnitellut nuorukainen sai tuomionsa – ”Tekonne osoittavat täydellistä piittaamattomuutta ihmiselämää kohtaan”

4.3.2018 11:54

Vain noin kuukausi viime vuotisen Manchesterin terrori-iskun jälkeen viranomaiset ottivat 17-vuotiaan Lloyd Guntonin kiinni iskun suunnittelemisesta Justin Bieberin konserttiin Cardiffissa, Walesissa. Guardian uutisoi nuorukaisen saaneen nyt tuomionsa, eikä kyseessä ole mikään asteikon lievimmästä päästä löytyvä näpäytys. Gunton tuomittiin nimittäin elinikäiseen vankeusrangaistukseen terrorismiin yllyttämisestä, terrori-iskun suunnittelemisesta sekä terrorismiin liittyvän tiedon hallussapidosta. Miehen on mahdollisuus hakea rangaistuksena muuttamista ehdonalaiseksi aikaisintaan yhdentoista vuoden vankeuden jälkeen.

Pidätettäessä Guntonin hallusta löytyi vasara, perkausveitsi sekä kirje, jolla mies julistautui islamilaisen kalifaatin soturiksi. Gunton kirjoitti kirjeessä: ”Olen hyökännyt tänään Cardiffiin koska hallituksenne jatkaa Syyrian ja Irakin pommittamista. Hyökkäyksiä on luvassa jatkossakin.” Lisäksi mieheltä löytyi ohjeistukset ”ajaa ei-uskovien päälle autolla” ja ”iskeä vääräuskoisia kaulaan.”

Guntonin puolustus vetosi, ettei autismista kärsivä nuorukainen aikonut todellisuudessa toteuttaa hyökkäystään, ja että ”uteliaisuus ajoi hänet sen tutkimiseen ja valmisteluun”. Gunton itse puolustautui sanomalla ”halunneensa katsoa, kuinka helppoa terrorismista kiinnostuneiden ihmisten oli hankkia internetistä tietoa, vaikka poliisi ja hallitus yrittävät kitkeä terrorismia ja radikalisoitumista. Halusin nähdä olisiko se mahdollista, ei itseni kannalta, vaan jonkun muun näkökulmasta.”

Tuomari Mark Wall QC ei kuitenkaan vakuuttunut Guntonin selityksistä. ”Olen varma, että suunnittelitte massamurhaa, ettekä vain yksittäisen ihmisen surmaamista. Minun täytyy langettaa määrittämätön tuomio. Tekonne osoittavat täydellistä piittaamattomuutta ihmiselämää kohtaan. En kykene näkemään aikaa, jolloin voisin olla varma aiheuttamanne vaaran vähentyneen tarpeeksi ehdottoman tai pidennetyn tuomion määräämiseksi.”

Lisää luettavaa