The Marvelettes -laulaja Wanda Young on kuollut – ”Hän oli tähti maan päällä ja nyt hän on tähti taivaassa”

Young nukkui pois 78-vuotiaana.
21.12.2021 10:32

Wanda Young, yksi 1960-luvulla suurta suosiota nauttineen The Marvelettes -lauluryhmän laulaja ja pitkäaikaisin jäsen, on kuollut. Asiasta uutisoi uDiscoverMusic -sivusto. Young oli kuollessaan 78-vuotias.

Michiganin Inksterissä 1943 syntynyt Young opiskeli sairaanhoitajaksi, mutta päätyi vanhan luokkakaverinsa Gladys Hortonin perustamaan r&b-lauluryhmään tämän kutsumana. Young korvasi yhtyeestä lähteneen alkuperäisjäsen Georiga Dobbinsin ja jakoi päälaulajan pestin Hortonin kanssa. Youngin liityttyä mukaan yhtye teki diilin Motownin kanssa ja vaihtoi silloisen The Marvels -nimensä muotoon The Marvelettes.

Yhtyeen ensimmäinen hitti oli Dobbinsin William Garrettin alkuperäissävellyksestä muokkaama Please Mr. Postman, josta tuli Motownin ensimmäinen Billboardin pop-singlelistan ykkönen. Kappaletta ovat myöhemmin tulkinneet menestyksekkäästi muun muassa The Carpenters, jonka versio nousi myös singlelistan ykköseksi, sekä The Beatles.

Marvelettes julkaisi 60-luvulla useita hittejä, joista muun muassa I’ll Keep Holding On, Don’t Mess With Bill ja The Hunter Gets Captured By The Game olivat Youngin laulamia. Yhtye hajosi vuonna 1970. Samana vuonna Young julkaisi sooloalbumin, jota Motown kuitenkin markkinoi viimeisenä Marvelettes-albumina. Levy floppasi, minkä jälkeen Young erosi levy-yhtiöstä. 1980-luvun lopulla Young ja Horton palasivat vielä yhteen ja julkaisivat The Marvelettes Now! -albumin (1990) Motorcity Recordsin kautta.

Marvelettes nimettiin mukaan The Rhythm & Blues Foundationin kunniagalleriaan vuonna 1995 ja The Vocal Group Hall of Fameen vuonna 2004. Marvelettes on ollut kahdesti ehdolla myös Rock & Roll Hall OF Fameen vuosina 2013 ja 2015.

”Todella surullinen päivä Motown-perheelle ja musiikkifaneille ympäri maailman. Hän oli tähti maan päällä ja nyt hän on tähti taivaassa”, kommentoi Youngin kollega, The Miracles -yhtyeen Claudette Robinson.

 

Lisää luettavaa