Tiesitkö? – Heavy metalin alkujysäyksenä pidetty prätkien ja vapauden ylistyslaulu olikin keskikokoisen perheauton inspiroima

Steppenwolf vuonna 1971.

Steppenwolfin Born to Be Wild lukeutuu eittämättä kuolemattomimpiin 60-luvun rock-klassikoihin, ja sitä on lisäksi monien mielissä myös kiittäminen termin ”heavy metal” popularisoinnista. Kappaleen kirjoittaja Dennis Edmonton on nyt muistellut Guardianin tuoreessa haastattelussa, kuinka ikoninen kappale oikein sai alkunsa.

Alunperin Edmonton kertoo soittaneensa veljensä Jerryn kanssa The Sparrows -nimisessä bändissä Torontossa. 60-luvulla poppoo muutti San Franciscoon menestyksen perässä, mutta vaikka kokemusta karttuikin muun muassa The Doorsin ja Janis Joplinin kanssa musisoinnista, läpilyönti ei ottanut millään tapahtuakseen.

Niinpä Edmonton jätti yhtyeen, otti taiteilijanimekseen Mars Bonfire ja keskittyi psykedeeleihin sekä biisinkirjoittamiseen.

”Sain viimeinkin raavittua tarpeeksi rahaa käytettyyn Ford Falconiin ja ajelin vuoristossa ja aavikolla pitkin LA:ta”, mies kertoo. ”Ne matkat päätyivät inspiroimaan Born to Be Wild -kappaletts. Keksin perusriffin nopeasti ja sanoitukset kehittyivät kronologisesti: ’Get your motor runnin’, head out on the highway / Lookin’ for adventure, and whatever comes our way.'”

”Eräänä iltapäivänä jouduin sellaiseen ukkosmyrskyyn, että jouduin pysähtymään tien muututtua lähes joeksi. Taivas näytti uhkaavalta, hohkaten lyijyn väreissä. En meinannut pystyä kuvailemaan sitä sanoin, mutta sitten mieleeni palautui kemiantunneilta tuttu alkuaineiden jaksollinen järjestelmä. Termi raskasmetalli [heavy metal] juolahti mieleeni ja siitä syntyi rivi ’I like smoke and lightning, heavy metal thunder!’ Tämä oli ennen kuin heavy metalista tuli musiikkigenre.”

Musiikkikustantamot eivät kuitenkaan olleet kappaleesta kovinkaan kiinnostuneita. Kaikeksi onneksi Edmontonin veli otti mieheen yhteyttä ja kertoi bändin tekevän paluun, tällä kertaa nimellä Steppenwolf, ja uusille biiseille olisi tarvetta. Edmonton oli juuri saanut häädön asunnostaan luukutettuaan kitaraansa liian kovalla äänenvoimakkuudella, joten mies joutui nauhoittamaan Born to Be Wildin demon lähes kuiskaillen. Siitä huolimatta bändi ihastui kappaleeseen ja loppu olikin, kuten tunnettua, historiaa.

”Istuin Ford Falconissa kun kuulin Born to Be Wildin ensimmäistä kertaa radiosta”, Edmonton muistelee. ”Mutta kun se oli mukana huumehouruisessa Peter Fondan ja Dennis Hopperin Easy Rider -elokuvassa, se alkoi elää omaa elämäänsä. Sen menestyksen myötä olen kyennyt patikoimaan ulkoilmassa ja nauttimaan sellaisesta vapaudesta, josta koko laulun ylipäätään kirjoitinkin. Ilman sitä asuisin luultavasti Kanadassa ja paiskisin töitä General Motorsilla. On ironista, että kappale joka yhdistetään moottoripyöriin ja kapinaan sai inspiraationsa keskikokoisesta perheautosta. Ajoin sitä tosin aina ikkuna auki.”

Myös biisin laulaja John Kay kertoo jutussa omat muistonsa kappaleen syntyhistoriasta. Voit käydä lukemassa miehen mietteet kokonaisuudessaan täältä.