”Todella surkea bändi. Aivan täysi vitsi” – Progesuuruus lyttää huimaa nousua tekevän rock-tulokkaan täysin maan rakoon

12.3.2019 20:44

2000-luvun suurimpiin progevelhoihin luettava Steven Wilson latasi täyslaidallisen kovassa nosteessa paistattelevan Greta Van Fleetin niskaan tanskalaiselle myROCK-podcastille myöntämässään haastattelussa. Wilson ei ole mielipiteidensä kanssa sinänsä yksin, sillä Kizskan veljeskatraan ja rumpali Danny Wagnerin muodostamaa michiganilaisbändiä on kritisoitu Led Zeppelinin apinoinnista, aina Robert Plantin laulu- ja esiintymismaneereita myöten.

”Tiedätkö sen hirvittävän Greta Van Fleetin?”, Wilson kysyy haastattelijalta. ”Tiedätkö sen bändin? Mielestäni se on todella surkea bändi. Aivan täysi vitsi. Mutta he toimikoot esimerkkinä, sillä he ovat nuoria ja nättejä poikia, näyttävät aivan poikabändiltä ja vetävät tätä surkeaa, ö-luokan imitaatiota Led Zeppelinistä. Mutta he näyttävät hyvältä ja saavat kaiken mahdollisen avun medialta, heidän takanaan pörräävältä kaupalliselta koneistolta, ja he ovat kyenneet tavoittamaan valtavan yleisön soittamalla surkeaa musiikkia. En usko hetkeäkään, että kukaan muistaa heitä 10 vuoden päästä. Voin toki olla täysin väärässäkin — ehkä he jopa osoittavat minun olevan väärässä. Ehkäpä heistä kehkeytyykin yhtäkkiä hyvä bändi ja he tekevät hyvän levyn. Mutta tällä hetkellä he eivät sitä ole. He ovat kuin poikabändiversio Led Zeppelinistä.”

Mies sanoo kuitenkin ymmärtävänsä hyvin, miksi nuori yhtye on ampaissut raketin lailla suureen suosioon, vaikka Wilson itse onkin joutunut raatamaan 25 vuotta menestyksensä eteen.

”En ole naiivi”, mies toteaa. ”Ymmärrän että tämä teollisuudenala perustuu jossain määrin nuoruuteen, hyvännäköisyyteen, sopivaan imagoon ja vastaaviin juttuihin. Minulla ei ole koskaan ollut mitään noista avuista. Olen toki ollut nuori, mutta en ole sitä nyt, joten ymmärrän kyllä. Olen 51-vuotias. Se ei oikein toimi edukseni. On siis olemassa tiettyä turhautumista siihen, että mediassa esiintyy jonkin verran vastustusta tekemisiäni kohtaan.”

Viime vuonna debyyttialbuminsa julkaissut Greta Van Fleet pokkasi helmikuussa parhaan rock-albumin Grammyn From the Fires -ep:llään.

Voit kuunnella Wilsonin haastattelun kokonaisuudessaan alta. Greta Van Fleet -osuus alkaa 31:50:n paikkeilta.

Lisää luettavaa