Toni Wirtasen käsikirjoittama sotasarjakuva julkaistiin tänään – “Palavaa rautaa ja kunnon rytinää Karjalan kannaksella”

Apulanta-yhtyeen Toni Wirtasen ja sarjakuvapiirtäjä Marko Tiaisen yhteisprojektina syntynyt Sturmiässä – Vänrikki Börje Brotellin tarina -sarjakuva-albumi on julkaistu tänään.

Sturmiässä on kymmenes Tiaisen kuvittama sarjakuva-albumi, kun taas Wirtaselle projekti on ensimmäinen laatuaan. Sarjakuva kertoo suomalaisen panssarisodankäynnin sankarin Börje Brotellin (3.2.1922 – 6.12.2009) tarinan ja se tarjoaa Wirtasen mukaan ”palavaa rautaa ja kunnon rytinää Karjalan kannaksella.”

“Pikkupojasta asti olen kasvanut sotasarjakuvien parissa. Etenkin legendaarinen Korkeajännitys oli aikanaan minulle todella kova juttu. Innostuin ajatuksesta heti, kun Tiainen tarjosi minulle mahdollisuutta käsikirjoittaa alan sarjis! Olin mukana kirjoittamassa viime syksynä kansainvälisesti julkaistua Finland at War -tietokirjasarjaa ja sieltä oli helppo ammentaa ainesta tähänkin projektiin”, Toni Wirtanen valottaa.

“Börje Brotellin sotatie valikoitui sarjiksen aiheeksi oikeastaan kuin itsestään. Hänen saavutuksensa Karjalan kannaksen ratkaisutaisteluissa kesällä 1944 hakevat vertaistaan. Lisäksi Brotellin muistelmia ja erilaisia haastatteluja on dokumentoitu eri yhteyksissä, joten lähdemateriaaliakin oli kattavasti saatavilla”, kertoo Marko Tiainen.

“Halusimme pysyä uskollisina Brotellin omille sotamuistelmille ja elävöittää niiden huikeat tarinat kuvien kautta. Lukuisissa haastatteluissa, joita Brotellin tunteneiden henkilöiden kanssa teimme, kävi ilmi, miten erinomainen humoristi ja eloisa turkulainen hän oli, ja tätäkin puolta hänestä halusimme tuoda esille”, Wirtanen jatkaa.

Sturmiässän on kustantanut osakeyhtiö Revontuli.