Tool-nokkamies pohtii omien tekojen ja olosuhteiden vaikutusta suosioon nousemisessa – ”Ehkä Nirvanalla ei ollut mitään tekemistä grungeaallon kanssa”

Maynard James Keenan puhuu myös musiikin ja huumorin suhteesta sekä Toolin työskentelytavoista
28.11.2016 09:59

Maynard James Keenan antoi harvinaisen laajan ja syvällisen haastattelun Yahoo Musicille tuoreen muistelmateoksensa A Perfect Union of Contrary Things –tiimoilta. Haastattelussa käsiteltiin monia erilaisia Maynardiin sekä hänen yhtyeisiinsä – Tooliin, A Perfect Circleen ja Pusciferiin – liittyviä asioita, kuten työskentelytapoja, huumoria sekä suosion lisääntymisen myötä kasvavaa egoa.

Armeijan käynyt ja kurinalaiseksi kasvatettu Maynard kertoi antautuneensa rock ’n’ roll -elämän paheille joskus Toolin Ænima (1996) -levyn aikoihin. Maynard kuvailee sen olleen viihdeteollisuuden ja Los Angelesin yleisen ilmapiirin vaikutusta (josta Maynard onkin laulanut Æniman nimikkokappaleella). Mielelle myrkyllisessä ilmapiirissä alkaa helposti kuvitella itsestään ja omista tekemisistään liikoja, toteaa Maynard.

– Monelle sellainen ilmapiiri toimii kuin päihde, varsinkin silloin, kun suosio lähtee selvästi nousemaan. Alat uskoa siihen, että omat valintasi, tekosi ja asenteesi on absoluuttinen syy suosioon. Ja silloin putoat yhä syvemmälle kaninkoloon, Maynard pohtii.

Vaikka luovuudella osansa onkin, voi suosio kuitenkin pohjautua Maynardin mukaan täysin olosuhteisiin – että ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Maynard käyttää esimerkkinä 90-luvun alun grungeaaltoa ja -bändejä.

– Se aika vain sattui olemaan täydellinen Nirvanalle tulla esiin, koska ihmiset olivat kyllästyneitä tukkahevibändeihin. Ehkä Nirvanalla ei ollut mitään tekemistä grungeaallon kanssa suoraan, kyse oli vain ajoituksesta. En halua vähätellä ketään muusikkoa, jotka nousevat jonkun tyylin aallonharjalle, kaikki kunnia heille. Mutta silloin yleensä ongelmana on se, että nuo muusikot luulevat luoneensa sen aallon, vaikka oikeasti he vain menivät sen mukana ja lopulta nousivat harjalle. Sellaisesta ajattelutavasta tulee helposti myrkkyä.

Vaikka Tool-fanit joskus ottavatkin yhtyeen kenties turhan vakavasti, on bändin tekemisissä mukana myös annos huumoria. Maynardin sivuprojekti Puscifer taas käyttää huumoria rankalla kädellä. Laulaja kuitenkin sanoo tiedostavansa huumorin käyttämisessä piilevät vaarat.

– Yleensä kun koomikko yrittää tehdä hauskaa musiikkia, se on kammottavaa. Ja kun muusikko tekee hauskoja kappaleita, raja onnistumisen ja epäonnistumisen välillä on hiuksen hieno. Yleensä kannattaa vetää homma täysin komediaksi kuten Tenacious D. He ovat loistavia esiintyjiä ja upeita laulajia, mutta vitsit ovat hauskoja ja huumori on koko homman ydin. On harvinaisempaa tehdä hauskaa mutta vakavaa musiikkia onnistuneesti kuten Frank Zappa.

Maynard myös valaisi osaltaan, miksi hänellä on Pusciferin ja A Perfect Circlen kaltaisia sivuprojekteja suositun Toolin lisäksi – ja miksi Toolin levyn tekemisessä mene niin kauan aikaa. Yhtyeen viimeisimmästä julkaisusta on kulunut kymmenen vuotta ja uutta albumia työstetään kuin Iisakin kirkkoa.

– Jos Tool olisi tuotteliaampi ja vakaampi ja saisimme tehtyä asioita nopeammin, se luultavasti riittäisi minulle. Mutta muut jätkät ovat niin pikkutarkkoja ja pitkäveteisiä, että minulle tulee tylsää. Tarvitsen jotain tekemistä odotellessa, Maynard myöntää.

– Toki muille se näyttää siltä, että he odottelevat minua. Niin asia ei kuitenkaan ole.

Maynard James Keenanin koko Yahoo Music -haastattelu löytyy täältä.

Lisää luettavaa