Tuleva kirja esittelee valokeiloja karttavan Miika Tenkulan, jota harva tunsi oikeasti

23.2.2024 08:00

Metallipioneeri Sentencedin maineikas taru päättyi loppuunmyytyihin ”kuoppajaiskeikkoihin” Oulussa syksyllä 2005. Yhtyeen sävellystyö oli paljolti talvella 2009 menehtyneen Miika Tenkulan harteilla, mutta lahjakas kitaristi jäi elinaikanaan enemmän tai vähemmän mysteeriksi. 8. maaliskuuta ilmestyvälle Melankolian mestari -kirjalle on siis totisesti kysyntää.

– Tällaisen kirjan kirjoittaminen on ollut mielessä jo vuosia, sillä Miika on jäänyt merkittävyyteensä nähden liian vähälle huomiolle. Tämä toki johtui osin miehestä itsestään, sillä hän ei liiemmin välittänyt valokeiloista, kertoo opuksen tehnyt Nefertiti Malaty.

– Samalla kun halusin kunnioittaa hienoa muusikkoa kirjan muodossa, tahdoin myös selvittää, mitä löytyy salaperäisen hahmon takaa. Kirja oli työn alla parin vuoden ajan, ja haastattelin teokseen noin kuuttakymmentä ihmistä. Lisäksi tein kymmenkunta taustahaastattelua.

– Tekemisen aikana selvisi esimerkiksi se, että Miikan ja Sentencedin kanssa työskennelleet pitivät heitä helppoina ja mukavina yhteistyökumppanina. Ei ollut diivailusta jälkeäkään. Mitä tulee enemmän Miikaan, niin työskentelyn aikana vahvistui se käsitys, että tosi harva tunsi hänet oikeasti. Omassa porukassa Miika oli omimmillaan, ja hänellä oli tosi terävä tilannekomiikan taju. Kirjassa on myös muutamia näytteitä näistä jutuista.

Kirjan ilmestymisen ajankohta ei ole sattumaa.

– Miika olisi täyttänyt viisikymmentä maaliskuussa 2024.

Entä mikä on suosikkilevysi Sentencedin tuotannosta?

Frozen. Se on tosi ehyt kokonaisuus ja ikään kuin sinetöi sen tappavan toimivan yhdistelmän Ville Laihialan ääntä, Sami Lopakan sanoitusmaailmaa ja Miikan melodiakieltä. Biiseistä esimerkiksi The Rain Comes Falling Down on upea, ehkä vähän unohdettu helmi. Toki myös esimerkiksi The Funeral Album ja Amok ovat kovia.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/24.

Lisää luettavaa