Tuomas Holopainen haaveilee novellikokelmasta, Lauri Tähkä kappelista – Uutuuskirja saa yhdeksän rocktähteä avautumaan

Heta Hyttisen haastattelukirja tarjoaa viihdyttäviä anekdootteja ja hyödyllisiä oppeja konkareiden suulla. Kaupan päälle Juntusen mahtavat kuvat!
27.10.2016 10:24

Mitä saadaan, kun istutetaan yhdeksi illaksi saman pöydän ääreen yhdeksän rocktähteä? Ainakin kiinnostava kirja, jossa paljastuu muun muassa se, että Tuomas Holopainen suunnittelee scifi-novellikokoelman julkaisemista, Samu Haber on jo aloittanut elämäkertansa kirjoittamisen ja Lauri Tähkä haaveilee kappelin rakentamisesta. Ja paljon muuta.

Pitkän linjan musiikki- ja mediatyöläinen, Rytmin päätoimittajana ja Soundin toimituspäällikkönäkin toiminut Heta Hyttinen kutsui Alexi Laihon, Herra Ylpön, Maija Vilkkumaan, Tuomas Holopaisen, Lauri Tähkän, Mira Luotin, Samu Haberin, Anssi Kelan ja Michael Monroen kotiinsa ja pisti nauhurin pyörimään.

Tosin aivan totta se ei ole. Kirja on rakennettu vaikuttamaan yhteishaastattelulta, mutta todellisuudessa koottu monesta erillisestä sessiosta. Sen verran hyvin illuusio toimii, että itse en olisi paljastanut totuutta esipuheessa.

Tuloksena on yhdeksään teemaan jaettu 300-sivuinen haastattelu, jossa käsitellään muusikkoutta ja tähteyttä hyvin monelta eri kantilta. ”Illan” aikana ehditään puhua läpi niin uran takkuilevat alkuvaiheet kuin hämärät levy-yhtiökuviot ja julkisuuden tuoma ahdistuskin.

Kirjan kuvitusta (c) Juho Juntunen

Juho Juntusen Soundin pitkäaikaisille lukijoillekin rakas huumori kuvittaa kirjan niin osuvasti, ettei muuta vaihtoehtoa osaa kuvitellakaan.

Rennolla tyylillään ja itsekin jutusteluun osallistuen Heta Hyttinen on saanut haastateltavat juttelemaan varsin avoimesti.

Kirja vilisee neuvoja siitä, kuinka asiat kannattaa tehdä. Ja etenkin, kuinka niitä ei kannata tehdä.

Kaikki kirjan henkilöt ovat hyvin tuttuja myös Soundin sivuilta, mutta silti kirjaformaatin mahdollistamat rönsyilevänkin pitkät puheenvuorot antavat jokaisesta heistä myös uusia puolia ja täydentävät julkisuudesta aiemmin tuttua tarinaa.

Itse olisin kaivannut enemmän variaatiota haastateltaviin. Joku selvästi nuoremman polven, ehkä eri genrestäkin ponnistava tekijä olisi saattanut saada osan aiheista kipinöimään paremmin. Etenkin uusiutuvista ansaintalogiikoista puhumiseen tällä – enimmäkseen perinteiseen tekemiseen tottuneella – jengillä ei tunnu olevan kovinkaan paljon uutta annettavaa.

Kirjaa voi suositella äänessä olevien artistien faneille, yleisemmin musiikista kiinnostuneille sekä etenkin jokaiselle uraansa vasta rakentavalle muusikolle. Kirja nimittäin vilisee neuvoja siitä, kuinka asiat kannattaa tehdä. Ja etenkin, kuinka niitä ei kannata tehdä.

Heta Hyttinen: Rock-tähdet – Elämää kulissien takana
Heta Hyttinen on puhumassa kirjasta Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 30.10.
Kirja on kaupoissa marraskuun alussa.

 

Poimintoja kirjasta:

Tämän vuoden kartassa on esimerkiksi miun oma kirjani, ja itse asiassa siitä on tarjottu jo sopimustakin. Siihen tulee lyhyitä fiktiivisiä novelleja, joita on valmiina nyt kymmenkunta.” Tuomas Holopainen

Jos mä elän niin pitkälle, että sit, kun Bodomista on aika jättänyt, olis siistiä saada soittaa bluesia jossain räkälässä.” Alexi Laiho

Kappelin lisäksi mä haluaisin vielä kyllä tehdä ruoka-roadtripin Inarista Italiaan ja siitä kirjan. Mähän harrastan myös vahvasti valokuvaamista, joten sellainen olisi kiva tehdä jossain vaiheessa.” Lauri Tähkä

Vaikka nelikymppiset lähestyy, mä en vieläkään tiedä mikä musta tulee isona.” Mira Luoti

Albumikokonaisuudet ovat edelleen tärkeitä, mutta koen, että ehkä se on enemmän sitä artisteille kuin yleisölle.” Anssi Kela

Lisää luettavaa