Tuottaja Bob Rock muistelee ikävästi päättynyttä iltaansa Led Zeppelin -basistin kanssa – ”Hän oli syvästi loukkaantunut…”

Bob Rock miksauspöydän ääressä vuonna 2004 työstämässä St. Anger -levyä Metallica-rumpali Lars Ulrichin valvovan silmän alla.
Annamaria Disanto /Radical Media /Third Eye Motion Picture Co /Kobal /Shutterstock /AOP

John Paul Jones ei pitänyt siitä, että Rock oli tuottanut Kingdom Come -yhtyeen levyn.

Muun muassa Mötley Crüen Dr. Feelgoodin (1989), Metallican levyt Metallicasta (1991) St. Angeriin (2003) saakka sekä Bon Jovin, The Cultin ja Bryan Adamsin albumeja tuottanut Bob Rock keskusteli urastaan ja elämänsä vaiheista tuoreessa Tone-Talkin haastattelussa. Puheenaiheeksi nousi muun muassa Kingdom Come -yhtye, jonka vuoden 1988 debyyttialbumin Rock tuotti.

”Kingdom Come oli ensimmäinen juttu, mitä tein kun lähdin Bruce Fairbairnin siipien suojasta. He halusivat kuulostaa Led Zeppeliniltä ja se oli minulle ok. Heillä oli hyvä rumpali ja yritimme päästä niin lähelle sitä soundia kuin siihen aikaan vain pystyimme. Opettelin vielä tuottajana olemista, mutta lopputuloksesta tuli aika hyvä. Se oli hieno levy ja pidin sen tekemisestä”, Rock kertoo.

Kingdom Comen selvät Led Zeppelin -vaikutteet eivät kuitenkaan miellyttäneet kaikkia ja bändiä kritisoitiinkin Zeppelinin suorasta matkimisesta. Myös itse Led Zeppelinin muusikot olivat sitä mieltä, että Kingdom Come oli mennyt kunnianosoituksessaan liian pitkälle ja kitaristi Jimmy Page syytti bändiä jopa riffien suorasta kopioinnista. Rock sai huomata myös henkilökohtaisesti, miten paljon Kingdom Come aiheutti Led Zeppelin -muusikoissa närästystä, kun tuottaja päätyi kerran lounaalle basisti John Paul Jonesin kanssa.

”Juttelimme niitä näitä ja ilta päättyi lopulta erään A&R-tyypin luokse. Olimme nauttineet pari pullollista viiniä. Sitten [Jones] sai tietää, että olin tuottanut Kingdom Comea ja alkoi sättiä minua. Minun piti poistua kokonaan”, Rock muistelee.

”Hän oli syvästi loukkaantunut siitä, että olin tuottanut Kingdom Comea. Yritin selittää, ’Hei, et nyt ymmärrä. Teimme sen, koska rakastamme teitä niin paljon’. Se oli kamala hetki.”