Tuottajalegenda Martin Birch on kuollut – Työsti klassikkolevyjä mm. Deep Purplen, Black Sabbathin ja Iron Maidenin kanssa

Birch nukkui pois 71-vuotiaana.
10.8.2020 08:31

Tuottaja ja äänimies Martin Birch, mies monien rock- ja metalliklassikkoalbumien takana, on kuollut 71-vuotiaana, kertovat medialähteet. Birchin kuoleman on vahvistanut tämän läheinen ystävä David Coverdale Whitesnake-yhtyeestä.

”Olen juuri varmistanut raskain sydämin, että hyvä ystäväni ja tuottajani Martin Birch on menehtynyt. Martin oli iso osa elämääni ja hän auttoi minua ensitapaamisesta aina [vuoden 1984] Slide It In -albumiin saakka. Osanottoni hänen perheelleen, ystävilleen sekä faneilleen”, Coverdale kirjoitti Twitterissä.

27. joulukuuta 1948 syntynyt britti aloitti uransa miksauspöydän ääressä Fleetwood Macin ja Jeff Beckin kanssa. Birchin maine rockpiireissä kasvoi, kun hän alkoi yhteistyöhön Deep Purplen kanssa ja toimi ääniteknikkona (sekä myöhemmin tuottajana) kaikkiaan yhdellätoista Deep Purplen albumilla kuten In Rockilla (1970), Fireballilla (1971), Machine Headilla (1972) sekä Burnilla (1974). Birch jatkoi yhteistyötä Ritchie Blackmoren kanssa myös Rainbow-yhtyeen levyillä.

80-luvun alussa Birch tuotti heavy metal -legenda Black Sabbathin albumit Heaven And Hell (1980) sekä Mob Rules (1981). Tämän jälkeen hänestä tuli Iron Maidenin luottotuottaja, joka työskenteli kaikkiaan kymmenellä hevijättiläisen studio- ja livelevyllä aina kakkoslevy Killersistä (1981) Fear Of The Darkiin (1992) saakka. Birch myös esiintyi bändin Holy Smoke -kappaleen musiikkivideolla.

”Todella ikävää kuulla Martin Birchin nukkuneen pois. Mahtava tuottaja. Minulla oli ilo työskennellä hänen kanssaan Black Sabbathin levyjen merkeissä”, kirjoitti Sabbath-basisti Geezer Butler sosiaalisessa mediassa.

Lisää luettavaa