Tutkijat säilövät DNA:han muistoja tuleville polville – Projektissa mukana Deep Purplen ja Miles Davisin musiikkia

Unescon arkistoihin tallennetut DNA-muistot voivat säilyä ehjänä jopa tuhat vuotta.
3.10.2017 11:19

Twist Bioscience ja Microsoft ovat mukana Unescon projektissa, jossa käytetään DNA:ta informaation tallennusmuotona. Kolumbian yliopiston ja New Yorkin geeniperimäkeskuksen alkuvuodesta tekemissä ensimmäisissä kokeiluissa tallennettiin DNA-muodossa muun muassa ranskalainen elokuva, Amazon-verkkokaupan lahjakortti sekä kokonainen tietokoneen käyttöjärjestelmä, ja nyt Twist Bioscience ovat taltioineet DNA:na Deep Purplen Smoke On The Waterin sekä Miles Davisin Tutun, kertoo Firstpost.

”Tämä projekti on todella jännittävä. Tekniikka on kehittynyt niin, että voimme käyttää luonnon omia, tehokkaita keinoja tallentaaksemme kulttuuriperintöämme. Toisin kuin muut nykyiset tallennustekniikat, luonnon tapa ei muutu ja kestää aikaa. Mikään teknologia ei korvaa DNA:ta, luonto on jo kehitellyt formaatin huippuunsa”, iloitsee Twist Biosciencen johtava teknikko Bill Peck.

DNA eli deoksiribonukleiinihappo rakennuspalikoina toimii neljä typpiemäksestä, joista käytetään lyhenteitä A, C, G ja T. Taltioidakseen tietoa DNA-formaatissa ovat tutkijat kääntäneet nämä emäkset vastaamaan nollista ja ykkösistä koostuvia binäärikoodipätkiä (esimerkiksi A on 00, C 10 ja niin edelleen). DNA on nykyisin käytössä olevia tallennusvälineitä ja -formaatteja huomattavasti kestävämpi ja tilaa säästävämpi: DNA-molekyylit voivat säilyä jopa tuhat vuotta ja esimerkiksi koko Montreaux’n jazz-festivaalin 6 miljoonan gigatavun arkisto mahtuu riisinjyvän kokoiseen tilaan.

Lisää luettavaa