Uran alkumetreillä – Esittelyssä korkealle tähtäävä Jay Ray

31.3.2015 13:54

Modernia jenkkirockia tekevä Jay Ray on laittanut kaiken likoon sen suhteen, että saisi tehtyä musiikista itselleen oikean ammatin. Matka on vasta alussa, mutta ainakaan yrittämisen puutteesta salolaismiestä ei voi syyttää.


Toisinaan sinnikkyys palkitaan. Tässä yksi konkreettinen esimerkki, parissakin mielessä.

Ensinnäkin, tätä juttua ei oltaisi luultavasti tehty ilman artistin sinnikästä ja vakuuttavaa promotyötä toimituksemme suuntaan. Ensimmäinen viesti vielä hävisi promopostitulvan sekaan, mutta se ei artistia lannistanut. Parin uusintapommituksen jälkeen oltiinki jo siinä vaiheessa, että musiikkinäytteet oltiin tsekattu, sähköpostiyhteys auki molempiin suuntiin ja ennen pitkää juttukin syntymässä.

Toisekseen sinnikkyys on vähitellen alkanut tuottaa tulosta myös itse musiikinteon saralla, kuten alla olevasta jutusta selviää.

Joten, pidemmittä puheitta:

Esittelyssä Jay Ray

Artistinimen Jay Ray taakse kätkeytyy ihan supisuomalainen mies, 28-vuotias salolainen Joni Säde. (Huomaatteko, kuinka nokkela taiteilijanimi!) Jonin historiaan kuuluu laulaja-kitaristin pesti Mysore-yhtyeen alku-uralla. Mies vaihtoi bänditouhut täysin itsenäiseen työntekoon ja asetti saman tien tavoitteet maailmalle.

”Myin asuntoni, uuden autoni ja kaiken ylimääräisen”

Vuonna 2012 syntyi Jay Ray, moderniin jenkkirockiin erikoistunut artisti-tuottaja. Joni kuvailee omimmaksi tyylikseen tarttuvat kertosäkeet sekä elektronisen musiikin elementit rockissa ja metallissa, tosin Jay Rayn musiikki on Jonin mukaan siirtymässä metallista popimpaan suuntaan. Tärkein vaikuttaja Jonille on ollut ensimmäisten albumien aikainen Linkin Park.

Miehen tähänastiset saavutukset on helposti nähtävissä YouTubessa. Jay Rayn kanavalla on reilu 3000 tilaajaa, ja kanavan yksittäisillä videoilla parhaimmillaan yli 100 000 katsomiskertaa. Ei se toki ole mitenkään ennen kuulumatonta nykyisten vlog-tähtien aikakaudella, mutta ihan lupaavat lukemat joka tapauksessa.

 

Remixeistä oman materiaalin pariin

– Minulta loppui päivätyö vuonna 2010. Tämän jälkeen tiesin tasan tarkkaan, mitä haluan elämältäni, Joni pohjustaa.

– Myin asuntoni, uuden autoni ja kaiken ylimääräisen. Tämä mahdollistaa olosuhteet, jossa pystyin keskittämään kaikki ajatukseni ja resurssini musiikin tekoon.

Kaikkein katsotuimmalla Jay Rayn biisillä YouTubessa on reilu 600 000 kuuntelukertaa. Kyseessä on Jay Rayn tekemä remix Celldweller-nimisen detroitilaisartistin I Can’t Wait -kappaleesta.

Jay Rayn sooloura onkin lähtenyt liikkeelle nimenomaan remixien kautta. Celldwellerin remix-kisassa hän tuli toiseksi, mutta ykkössijat lohkesivat Serj Tankianin ja J. Scott G:n remix-kilpailuissa. Kyseessä oli vieläpä ensimmäiset Jonin tekemät remixit.

– Suurin erikoisuuteni on, että laulan myös näissä remixeissä itse. Se on nostanut niiden arvostusta, Joni pohtii.

Seuraava askel oli looginen.

– Remixien jälkeen päätin ruveta keskittymään vain omiin kappaleisiini ja soololevyyni. Esikoissinkkuni Crucial Fracture ilmestyi keväällä 2012.

– Ensimmäisen musiikkivideoni The Great Art Of Living julkaisin keväällä 2014. Videon on kerännyt toistasataa tuhatta katselua vuoden aikana. Tämän vuoden alussa julkaisin toisen musiikkivideoni Lost Chance, jonka tein yhteistyössä elektronisen rockin tuottajan Paul Udarovin kanssa.

Niiden lisäksi YouTubeen ilmestynyt jos jonkinlaisia biisejä. Löytyy yhteistyötä erityylisten artistien kanssa (jenkeistä venäläisiin ja suomalaisiin), Linkin Park -laulucover sekä jopa äidille synttärilahjaksi tehty Enrique Iglesias -cover! Aww!

Starring Mikko Kouki

Jay Rayn uusin single You Were There on juuri julkaistu YouTubessa kera varsin näyttävän videon (yllä). Jay Ray kertoo, että turkulaisten tuttaviensa ohjaama video on rahoitettu yhteistyökumppanien avulla.

– Kerroin heille vain avoimesti musiikilliset taustani ja pystyin lupaamaan heille kymmeniä tuhansia katselukertoja kohtalaisen lyhyessä ajassa. Kaikki lähtivät tukemaan vähän erilaisilla tavoilla: joku sponsoroi vaatetusta, toinen ilmakuvausta.

Videolla esiintyy tunnettu näyttelijä Mikko Kouki (Paha maa, Tyttö sinä olet tähti, Kuutamolla).

– Otin Mikkoon yhteyttä sähköpostilla. Laitoin tietoja taustoistani ja linkkasin materiaaliani. Pian sain myönteisen vastauksen ja hän kiinnostui lähtemään mukaan, Joni kertoo.

”On vaikeaa saada yksin musiikkiaan leviämään riittävästi”

Toistaiseksi nimekkäimmän yhteydenoton Jay Ray sai taannoin Atlantin takaa.

– Kesällä 2013 sain tilauksen USA:sta hiphop-legenda 2Pac Shakurin ex-yhtyeeltä Outlawzilta, Joni kertoo.

– He olivat löytäneet minut Serj Tankian -voittoni kautta ja pyysivät minua tuottamaan rock- ja hiphop-tyylisen kappaleen ja myös laulamaan kertosäkeet. Tein kappaleen, ja he olivat erittäin tyytyväisiä, mutta biisiä ei ole vieläkään julkaistu. Eikä mahdollisesti julkaistakaan, asiasta päättää heidän levy-yhtiönsä.

Tavoitteet korkealla

Toistaiseksi Jay Rayn musiikki on syntynyt alusta loppuun omin voimin ja omalla riskillä. Jonille omakustanteisesti toimiminen ei kuitenkaan ole itsetarkoitus.

– Tässä hommassa on vaikeaa saada yksin musiikkiaan leviämään riittävästi. Jos minulle tarjotaan hyvää levytyssopimusta niin voin olla erittäin kiinnostunut. Ajattelin lähestyä levy-yhtiöitä heti kun albumini on valmis.

”Saan juuri ja juuri maksettua laskut ja syötyä”

Jay Rayn tavoitteena on saada debyyttialbumi valmiiksi kesään mennessä.

Koska omalla musiikilla Joni ei vielä itseään pysty elättämään, tekee hän sivutöinä äänitystöistä, laulutuotantoa ja muuta musiikkiin liittyvää.

– Tällä duunilla saan juuri ja juuri maksettua laskut ja syötyä. Sanotaan suoraan, että todella tiukilla ollaan koko ajan, mutta itselleni tämä on ainoa vaihtoehto, Joni myöntää.

– Teen töitä joka ikinen päivä, että saisin tästä vielä paremmin itselleni ammatin.


Lisätietoja:

facebook.com/jayrayfinland
youtube.com/jayrayofficialchannel

(Jay Ray -kuva: Juicy Design Photography)

Lisää luettavaa