Valtio vihaa sua! Kotimaisen punkrockin lähihistoria koviin kansiin

19.1.2015 04:53

Ville Similän ja Mervi Vuorelan kirjoittama, huhtikuussa ilmestyvä uutuuskirja syväluotaa suomalaisen punkin ja hardcoren historiaa vuosilta 1985–2015.

− Valtio vihaa sua on kirja Suomi-punkin myöhemmistä vaiheista sen jälkeen, kun punkin luultiin muuttuneen lopullisesti haisevaksi raadoksi, esittelytekstissä kuvaillaan.

− 1990-luvulla sikisi entistä ankarampi punksukupolvi, joka heitti pulttitakit nurkkaan ja levitti Suomeen radikaalin eläinaktivismin. Straight edge -punkkarien raittiusaate sai Klamydian ja vanhan liiton hardcorebändit takertumaan yhä tiukemmin sorbuspulloihin, ja Apulannan ja Tehosekoittimen kaltaiset teinipunkkarit sulattivat tyttöjen sydämet.

Esittelyn mukaan punkin todellinen kultakausi alkoi sen jälkeen, kun Helsingin legendaarinen punkluola Lepakko jyrättiin maan tasalle vuonna 1999.

− Kakka-hätä 77:n, Pertti Kurikan Nimipäivien ja Pää Kiin kaltaisten bändien myötä punkskene on 2000-luvulla vahvempi kuin koskaan. Kirjaan on haastateltu Apulantaa, Tehosekoitinta, Klamydiaa ja kymmeniä muita.

Tulossa on siis varsin mielenkiintoinen opus. Kirjan tekijät ovat toimittajia: Ville Similä (s. 1977) on seurannut työssään muun muassa Myanmarin punkskeneä ja kreikkalaista anarkismia. Mervi Vuorela (s. 1984) taas kirjoittaa työkseen omista harrastuksistaan: punkrockista, metallimusiikista ja thainyrkkeilystä.

Lisää luettavaa