Van Der Graaf Generator kutistui duoksi Suomen-keikoilleen – ”Tämä liittyy brexitiin”, Peter Hammill kertoo syyn

Peter Hammill pianon ääressä vuonna 2017.
Will Ireland /Future /Shutterstock /All Over Press

Keikoista tulikin näin entistäkin ainutlaatuisempia, raportoi paikalla ollut toimittajamme Aki Nuopponen.

Englantilainen progelegenda Van Der Graaf Generator konsertoi eilen (24.10.) ensimmäistä kertaa Suomessa nousten lavalle Helsingin Savoy-teatterissa. Yleisön hämmästykseksi lavalle ei noussutkaan trioa, vaan laulusta, kitarasta ja pianosta vastaava Peter Hammill sekä bassoa ja urkuja soittava Hugh Banton astelivat esiin ilman rumpali Guy Evansia ja esiintyivätkin duona.

”Olen nyt Helsingissä ja soittanut juuri VDGG-keikan, jollaista ei ole koskaan ennen ollut. Kyllä, tämä liittyy brexitiin”, Hammill kertoi myöhemmin syyn Twitterissä.

”Nyt kun olemme ulkona [EU:sta] passimme voimassaoloaika ei olekaan se, mikä passiin on merkitty. Jos passi on myönnetty yli 9 vuotta ja 9 kuukautta sitten, et pääse EU-maahan. Näin kävi Guylle Heathrow’n lentokentällä. Jouduimme jättämään hänet jälkeemme ja matkustamaan Suomeen keskenämme, koska tiesimme, että jos emme esiinny duona, emme esiintyisi lainkaan. Pienen paniikin jälkeen HB ja minä saimme kasaan tarpeeksi kappaleita kahden illan tarpeisiin. Selvisimme ensimmäisestä illasta hyvin kiitos kannustavan ja ymmärtäväisen yleisön.”

Van Der Graaf Generator konsertoi siis toistamiseen Savoy-teatterissa tänä iltana (25.10.) ja jälleen duona ilman Guy Evansia. Hammill toivoo rumpalin saavan passiasiat selvitettyä siten, että tämä pääsee liittymään mukaan taas keskiviikkona, jolloin yhtye konsertoi Tukholmassa.

Mitä illan duo-keikalta sopii siis odottaa? Toimittajamme Aki Nuopponen kertoo seuraavassa kokemuksiaan eiliseltä:

”Savoy-teatterin jokainen penkki oli miehitettynä jo hyvän aikaa ennen keikan alkua ja ympärillä kuuluvasta puheensorinasta kävi harvinaisen selväksi, että Van Der Graaf Generatorin keikkaa on todella odotettu. Jopa vuosikymmeniä. Tai kokonaisen eliniän. Monelle paikalla olleelle bändi oli merkinnyt paljon jo 70-luvun alusta asti, ja Savoy-teatterin konsertti oli unelmien täyttymys.”

”Tunnelma muuttui nopeasti odottavan hämmentyneeksi, kun Peter Hammill ja Hugh Banton tepastelivat lavalle, asettelivat kaikessa rauhassa partituurinsa paikoilleen ja ryhtyivät sitten tapailemaan Inteference Patterns -kappaletta albumilta Trisector, ja pian tämän perään seurasi Over the Hill samalta levyltä. Kappaleet tuntuivat hieman hakevan muotoaan ja toimivan kuin introna, ennen kuin koko VDGG-trio pääsee toden teolla vauhtiin.”

”Hammillin noustessa koskettimiensa takaa lavan etualalle kitaran varteen, hän kertoi ettei rumpali Guy Evansin poissaolo ole tarkoituksellista. Hammill naurahti yrittävänsä kertoa tarinan mahdollisimman lyhyesti ja totesi sitten, että valitettavasti brexitin mutkaisuus heijastuu myös muuttuneisiin passikäytäntöihin, eikä Evansin passin voimassaoloaika enää riittänytkään nykykäytäntöihin.”

”Hyväntuulinen Hammill antoi kuitenkin nopeasti ymmärtää, että vahinko on mahdollista kääntää ainutlaatuiseksi illaksi: Van Der Graaf Generator on nyt kahden illan ajan duo, joka sovittaa kappaleensa näiden puitteiden mukaiseen muotoon ja esittää lauluja, joita ei ole soitettu jopa 50 vuoteen.”

”Näin myös kävi. Harmistus Evansin poissaolosta hälveni kappale toisensa perään, kun VDGG-duo antoi urkujen muhkeiden alataajuuksien pöristä, kierojen kitaroiden soida ja Hammill revitteli äänijänteitään elämänsä kyllyydestä, osoittaen näin olevansa 72-vuotiaanakin mahtava progeääni. Ironista kyllä, Hammillin ääni ei ole vanhentunut päivääkään sitten 60-luvun lopun, koska hän kuulosti vanhalta syntyneeltä tarinankertojalta jo nuorilla päivillään.”

”Viimeistään siinä vaiheessa kun duo esitti Still Life -albumin nimikkolaulun ja jättimäisien tunnelmointien kautta rauhoituttiin riveihin ’Hers forever… Hers forever… Hers… Forever in still life’, tajusin kokeneeni juuri jotain vielä ainutlaatuisempaa kuin mitä olin illalta odottanutkaan. Jollain tavalla kaiken kuuluikin mennä juuri näin.”

”Konsertin päättyessä hiipivän House With No Doorin psykedeeliseen jännitteeseen, ja tämä H to He, Who Am the Only One -laulu esitettiin muuten ensimmäistä kertaa sitten levyn julkaisukiertueen, oli täysin selvää, että vain 36 tunnin varoitusajalla Hamill ja Banton olivat onnistuneet keksimään Van Der Graaf Generatorin uudelleen duon muodossa. Aika moni muu yhtye olisi varmasti perunut keikat tykkänään.”

Eli näin, todella ainutlaatuisesta kokemuksesta on siis kyse, joten ei kannata yhtään arkailla sen suhteen, kannattaako paikalle nyt sitten mennä vai ei. Eilisillan settilista näytti tältä ja tälle illalle on luvattu eri setti.

Illan konsertti alkaa kello 19. Lippuja on vielä saatavilla Lippupisteessä.