”Viides Beatle”, tuottaja George Martin on kuollut

RIP Sir George Martin, 3.1.1926-8.3.2016
9.3.2016 08:43

Sir George Martin, legendaarinen tuottaja, on kuollut. Asian ovat vahvistaneet Universal Music Groupin edustaja sekä Beatles-rumpali Ringo Starr. Martin oli kuollessaan 90-vuotias.

Martin muistetaan erityisesti yhteistyöstään The Beatlesin kanssa, ja häntä tituleerataan usein ”Viidenneksi Beatleksi”. Martin solmi yhtyeen kanssa levytyssopimuksen ja tuotti heidän kaikki studioalbuminsa, poikkeuksena Phil Spectorin työstämä Let It Be (1970).

Martin oli paitsi tuottaja, myös muusikko, säveltäjä ja sovittaja. Käytännössä kaikki orkestraatio- ja piano-osuudet Beatlesin kappaleissa ovat Martinin käsialaa. Hän sävelsi musiikkia myös elokuviin, kuten James Bond -filmiin Elä ja anna toisten kuolla. Martin työskenteli myös Beatles-elokuvien parissa.

Beatles ei ollut ainoa Martinin yhteistyökumppani. Hän toimi tuottajana esimerkiksi sellaisilla nimillä kuin Dire Straits, Ella Fitzgerald, Kenny Rogers, Peter Gabriel, Sting, Meat Loaf, Kate Bush sekä Celine Dion. Elton Johnin tribuutti Prinsessa Dianalle, vuoden 1997 versio Candle In The Wind -hitistä, on myös George Martinin tuottama. Singlestä tuli sittemmin kaikkien aikojen myydyin.

George Martin aateloitiin vuonna 1996, vuosi ennen kuin Paul McCartney sai saman kunnian. Martin sai uransa aikana myös monia kunniatitteleitä ja palkintoja, kuten lukuisia Grammy-palkintoja. Hän oli myös Oscar-ehdokkaana A Hard Day’s Night -elokuvan musiikeista.

Lisää luettavaa