Vinyylilevyjen puristaminen palaa Suomeen kovan kysynnän vuoksi – Tavoitteena hiilineutraali tuotanto

"Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin", toteaa Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.
11.3.2021 09:27

Vaikka vinyyliformaatti onkin kasvattanut tasaisesti suosiotaan jo useamman vuoden ajan, ei Suomessa ole valmistettu vinyylilevyjä sitten vuoden 1995. Ja koska kysyntä on kovaa ja laadukkaita tehtaita vähän, se näkyy muun muassa pidentyneissä toimitusajoissa.

”Jonot tehtailla ovat olleet jopa kolmesta neljään kuukautta ja meitä pienemmillä asiakkailla varmasti pidempiäkin”, toteaa vinyylijulkaisuihin erikoistuneen Svart Recordsin Jukka Taskinen.

Nyt asiaan on tulossa muutos, sillä Vallilan Konepajan vanhan voimalarakennuksen päätyyn on nousemassa Helsingin Levypuristamo. Vinyylien valmistuksen on tarkoitus käynnistyä vielä loppuvuoden aikana.

”Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti”, hahmottelee Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Pitkänen sanoo Levypuristamon tavoittelevan paitsi laadukasta myös mahdollisimman hiilineutraalia ja ilmastoystävällistä jälkeä – vinyylin valmistus kun on perinteisesti ollut varsin kuormittavaa ja energiaa vaativia.

”Ilmastonmuutos huolettaa, mutta onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä. Teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle helpotti myös investointipäätöstä”, pohtii Pitkänen.

”Uudenaikainen laitteisto mahdollistaa tasaisen laadun ja hävikin minimoimisen. Raaka-aineiden kierrätysaste on myös tärkeää hiilineutraaliuden tavoittelussa.”

Lisää luettavaa